Jokaisella lapsella on oikeus kuulua ja tulla kuulluksi. Lapset ovat aktiivisia yhteiskunnan ja yhteisöjen jäseniä, joilla on omat näkemyksensä. Lapset ovat sekä kokijoita että tekijöitä – he ovat luovia ja aktiivisia toimijoita myös taide- ja kulttuurielämässä.
Keväällä 2025 Lastenkulttuurin juhlaviikon alla Suomen lastenkulttuuriliitto jäsenineen käynnisti iskulause-kampanjan, jonka tavoitteena on antaa lapsille ja nuorille areena puolustaa taiteen ja kulttuurin merkitystä omin sanoin. Yhteistyössä lastenkulttuurikeskusten kanssa eri puolilla Suomea lapset ja nuoret pääsivät ideoimaan iskulauseita yhdessä taidekasvattajan kanssa. Vastaanotto oli innostunut ja idearikas.
Muun muassa Lastenkulttuurikeskus Luckan Raaseporin järjestämässä Taidekupla-hankkeessa Karjaalla, Kulttuurikeskus Lilla Villanin järjestämässä koulujen osallisuusmessujen työpajassa Sipoossa sekä Lastenkulttuurikeskus Lykyn järjestämässä työpajassa nuorten hyvinvointitapahtumassa Kaustisella, lapset ja nuoret tuottivat kekseliäitä kannanottoja. Kuvitettuja iskulauseita syntyi myös Jyväskylän Huhtasuon yhtenäiskoulun 9. luokkalaisten käsissä: ”Nuoret olivat innoissaan tehtävästä ja toteuttivat sloganit Kulttuuriaitan koulutaiteilijana toimivan Laura Sahlmanin ja kuvataideopettajan kanssa koulupäivän aikana”, kertoo Maria Poikonen Jyväskylän Kulttuuriaitasta. Lasten ja nuorten ideoimista iskulauseista toteutetaan fyysisiä ja digitaalisia tarroja, joita jaetaan Lastenkulttuurin juhlaviikon aikana.



“Iskulause-kampanja on ollut nuoria innostava. Yhdistimme tehtävän väritystyö-pajoihin ja tilaisuudet olivat mukavan rauhallisia juttelu-, väritys- ja kirjoitushetkiä. Useampi nuori osallistuja mainitsi, että olisipa enemmän tällaisia virkistäviä irtiottoja arjessa”, kertoo Pamela Andersson Luckan Raaseporista.
Don´t give up now…I think I see an art piece
Nuoret Karjaalla
Kom som du är lämna som en superhjälte
Våga använda din kreativitet
You are a piece of art
“Kaustisen hyvinvointitapahtumassa nuoret pohtivat yleisesti sitä, että Kulttuurin ja taiteen merkitystä on vaikea sanoittaa, koska se merkitsee niin paljon”, kertoo Lastenkulttuuri Lykyn koordinaattori ja taidekasvattaja Eija Kaarlela.
Taide yhdistää meidät!
Nuoret Kaustisella
Taiteen avulla ylläpidämme kielen ja kulttuurin
Laulaminen saa ihmisen kuulluksi
Taide on hyväksi!



Taide luo tilan kohdata ja tulla kuulluksi
Iskulause-kampanjan takana on ajatus, että jokaisen lapsen ja nuoren ääni, tunne tai ajatus on arvokas. Kun teemme tilaa näille äänille, rakennamme maailmaa, jossa kasvu ei tarkoita pelkästään oppimista, vaan myös kuulluksi tulemista, yhteenkuuluvuutta ja rohkeutta olla oma itsensä.
Kun lapset ja nuoret pääsevät itse mukaan suunnittelemaan tai luomaan sisältöjä, he näkevät, että heidän ajatuksillaan on merkitystä. Tämä voi vahvistaa tunnetta siitä, että myös muissa yhteiskunnan asioissa voi ja kannattaa ottaa kantaa.
Lasten ja nuorten osallisuutta pitäisikin tarkastella enemmän oikeutena – ei vain mahdollisuutena. Lapsen oikeuksien sopimus korostaa lasten oikeutta osallistua kulttuuriin ja taiteeseen sekä ilmaista mielipiteensä heitä koskevissa asioissa. Tämän toteutuminen vaatii konkreettisia mahdollisuuksia ja resursseja, kuten matalan kynnyksen taidekasvatusta ja osallistavia toimintamalleja.
Lapset ja nuoret eivät ole vain huomisen aikuisia – he ovat tämän päivän ajattelijoita, tekijöitä ja kokijoita. Kuulemalla heitä aidosti ja tarjoamalla tilaa heidän näkemyksille, rakennamme yhteiskuntaa, jossa jokainen kokee olevansa tärkeä ja kuultu. Lastenkulttuurin juhlaviikko muistuttaa meitä siitä, että taide ei ole pelkästään katsomista – se on kohtaamista, kuulemista ja yhdessä tekemistä.
Lasten ääni ei ole pieni. Se on täynnä viisautta, mielikuvitusta ja maailmaa muuttavia oivalluksia – kunhan annamme heille mahdollisuuden kuulua.
Kultur ger färg och kontrast
Nuoret Sipoossa
Taide on parasta, kohta lähtee jalasta
Taide tuntuu hyvältä!