fbpx Hyppää sisältöön

Olemme nyt Suomen lastenkulttuuriliitto

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton nimi on muuttunut Suomen lastenkulttuuriliitoksi. Nimenmuutoksen taustalla on halu entisestään vahvistaa lastenkulttuurialan näkyvyyttä, lisätä vaikuttavuutta ja ajaa lasten kulttuuristen oikeuksien toteutumista. Uusi nimi kuvastaa liiton tavoitetta yhdistää lastenkulttuurin toimijat entistä tiiviimmin ja luoda vahva yhteinen ääni alalle.

Vahvempaa vaikuttamistyötä suomalaiselle lastenkulttuurille

Liitto perustettiin kymmenen vuotta sitten. Alun perin Taikalamppu-verkostosta ponnistanut verkostomainen lastenkulttuuritoimijoiden yhteistyö on kasvanut reilun 20 vuoden aikana valtakunnalliseksi lastenkulttuurin etua ja asemaa valvovaksi liitoksi. Tavoitteena on edelleen lasten hyvinvoinnin ja kulttuuristen oikeuksien edistäminen sekä saavutettavan lastenkulttuurin kehittäminen – tehtävä, joka on nyt entistä tärkeämpi.

Maailma ja lastenkulttuurin kenttä ovat kuitenkin muuttuneet liiton kymmenvuotisen historian aikana, ja yhä tärkeämmäksi painopisteeksi on tullut myös lastenkulttuuriin liittyvä poliittinen vaikuttamistyö. Saavutettavan ja laadukkaan lastenkulttuurin edistämisen edellytyksenä on koko alan toimintaedellytysten turvaaminen, ja tässä ajassa se vaati enemmän yhteistä työtä ja vaikuttamista.

Nyt kun muutosten tuulet puhaltavat kulttuuri- ja taidealalla, demokraattinen ja yhteiskunnallinen tavoitteemme huolehtia kaikkien lasten ja nuorten kulttuuri- ja taidekokemuksista on tullut entistä tärkeämmäksi. Liiton uusi nimi kuvaa aiempaa paremmin tehtäväämme lastenkulttuurin äänenkannattajana. Haluamme, että Suomi voi kantaa sille kuuluvaa sivistyksen viittaa harteillaan”, sanoo liiton toiminnanjohtaja Aleksi Valta.

Saamme vaikuttamistyölle nimimuutoksen myötä isommat hartiat”, lisää liiton hallituksen varapuheenjohtaja, Vantaan lasten ja nuorten kulttuuripäällikkö Kaisa Kettunen.

Lapset ja lastenkulttuuri ovat toimintamme ydin

Uusi nimi Suomen lastenkulttuuriliitto korostaa sitä, että lapset ja lastenkulttuuri ovat toimintamme keskiössä, ja että lasten kulttuuristen oikeuksien ja mahdollisuuksien edistäminen on ensisijainen tavoitteemme. Taide- ja kulttuurikokemusten tulee olla konkreettinen osa lasten ja nuorten elämää niin harrastuksissa kuin varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa.

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 31. artikla takaa lapsille oikeuden osallistua kulttuurielämään, taiteisiin ja vapaa-ajan toimintaan. Lastenkulttuuriliitto toimii tämän oikeuden puolestapuhujana Suomessa ja luo käytännön edellytyksiä sen toteutumiselle.

Vaikutamme valtakunnallisesti asiantuntijaverkostona

Nimenmuutoksen myötä liiton jäsenpohjan odotetaan laajenevan ja jäsenmäärän kasvavan, mikä leventää hartioita vaikuttamistyössä entisestään. Kasvava jäsenmäärä tuo myös mukanaan lisää asiantuntemusta ja vaikuttavuutta toimintaan ja sitä kautta uusia mahdollisuuksia koko lastenkulttuurialan resurssien ja osaamisen kasvattamiseen. Nimenmuutos ei kuitenkaan vaikuta jäsenkriteereihin, vaan lastenkulttuurin laatukäsikirjan mukainen toiminta on edelleen edellytys liiton varsinaiselle jäsenyydelle. Jäsenistä muodostuva lastenkulttuurin asiantuntijaverkosto tuottaa tulevaisuudessakin lastenkulttuuripalveluita monipuolisesti, monikielisesti ja monitaiteisesti eri puolilla Suomea. Verkostoon kuuluminen tukee myös jäsenten edellytyksiä toimia vaikuttavasti lastenkulttuurikentällä.

Lue Taikalampun historiasta:

https://lastenkulttuuri.fi/taikalamppu-20-vuotta/

https://lastenkulttuuri.fi/taikalamppu-sytytti-valtakunnallisen-lastenkulttuuriverkoston-eloon/

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.