fbpx Hyppää sisältöön

Taide ja kulttuuri kuuluvat kaikille – kielestä, taustasta tai asuinpaikasta riippumatta

Kuvittele lapsi tai nuori, joka kuulee esiintyjän puhuvan hänen omalla äidinkielellään – tai musiikkia, joka muistuttaa kodin äänimaisemaa. Tällaisilla hetkillä voi olla valtava vaikutus lapsen kokemukseen kuulumisesta ja nähdyksi tulemisesta.

Siksi on tärkeää, että lastenkulttuuria tehdään moninaiseksi ja saavutettavaksi kaikille. Tähän tavoitteeseen tähtää Monikielinen perhepäivä, joka on osa Lastenkulttuurin juhlaviikon ohjelmaa. Tapahtuman toteuttaa Yhteiset Lapsemme ry – järjestö, joka on jo vuosikymmenet tehnyt työtä yhdenvertaisemman lapsuuden ja yhteiskunnan puolesta. Perhepäivä järjestetään Lastenkulttuurikeskus Toteemissa Vantaalla.

Kulttuurin voima kuuluu jokaiselle lapselle

Kuulumisen tunne, yhteisöllisyys ja kokemus yhdenvertaisuudesta tukevat jokaisen hyvinvointia. Tällaiset kokemukset syntyvät, kun ihmisillä on mahdollisuus kohdata ja jakaa. Taide ja kulttuuri tarjoavat luontevan tilan näille kohtaamisille. Taide ja kulttuurisisältöjen tulee olla saavutettavia monikielisesti ja monikulttuurisesti, jotta ne vahvistavat lasten omaa identiteettiä ja rakentavat yhteyksiä heidän ja yhteiskunnan välille. Sisältöjen tuottajilta vaaditaan kohtaamisosaamista ja monimuotoisuuksien ymmärtämistä.

Toteemissa haluamme luoda turvallisen ja avoimen tilan kaikille lapsille ja perheille. Monikielinen perhepäivä tuo esiin sen, miten tärkeää on, että jokainen lapsi voi kokea kulttuurin omalla kielellään ja tavallaan”, kertoo kulttuurituottaja Natalia Kochelenko Lastenkulttuurikeskus Toteemista.

Monikielinen perhepäivä on esimerkki siitä, miten kulttuurit voivat kohdata kunnioittavasti ja avoimesti kaksisuuntaista kotoutumista tukien. Tapahtuman työpajat, satutuokiot ja esiintymiset tarjoavat osallistujille tilan olla mukana omana itsenään – omalla kielellään, perhetaustallaan ja tutulla tavalla osallistua. Samalla se antaa mahdollisuuden kohtaamisille: perheet, jotka eivät muuten ehkä tapaisi, jakavat kokemuksia, laulavat tai katsovat lastenteatteria yhdessä.

Meillä kotoutumista tukevassa työssä on lähdetty toteuttamaan Monikielisiä perhepäiviä juuri sillä ajatuksella, että se mahdollistaa perheille matalan kynnyksen pääsyn lastenkulttuurin ja tärkeiden kohtaamisten pariin. Päivät ovat monikielisiä ja niihin voi osallistua myös ilman kielitaitoa, lisäksi meillä on mukana päivissä monikielisiä vertaisohjaajia, jotka tukevat kaikkien lasten ja perheiden osallistumista. Näin mahdollistetaan aidosti saavutettavia avoimia paikkoja kaikille lapsiperheille lähteä mukaan, löytää uutta tekemistä, uusia ystäviä ja päästä mukaan oman alueen toimintaan. Positiiviset ja hauskat kohtaamiset vaikka juuri kulttuurin ja taiteen parissa edistävät myös kaksisuuntaista kotoutumista ja tätä kautta yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa kaikille lapsille ja aikuisille”, kertoo kotoutumisen tuen asiantuntija Mathilda Selin Yhteiset Lapsemme ry:stä.

Yhteistyöllä rakennetaan saavutettavampaa lastenkulttuuria

Yhteiset Lapsemme ry:n ja Suomen lastenkulttuuriliiton jäsenen Lastenkulttuurikeskus Toteemin välinen yhteistyö osoittaa, miten eri toimijat voivat täydentää toisiaan. Suomen lastenkulttuuriliitto kokoaa yhteen valtakunnallisen verkoston, jonka kautta yhdenvertaisuutta voidaan edistää systemaattisesti. Yhteiset Lapsemme taas tuo mukaan syvää asiantuntemusta kulttuurisesta moninaisuudesta, monikielisyydestä ja inklusiivisesta työstä.

Monikielinen perhepäivä 18.5.

Artikkelin pääkuva: Loc Nguyen. Kuva on Lastenkulttuurikeskus Toteemista

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.