fbpx Hyppää sisältöön

Tilastojen takaa avautuu maailma – SAMPO festivaali ja kansainvälinen yhteistyö

Suomen lastenkulttuuriliiton jäsenet eri puolilla Suomea tilastoivat vuosittain toimintaansa –  taulukoihin tallentuvat esimerkiksi esitykset, työpajat, toimintaan osallistuneiden ikäryhmät, toiminnan kielet ja kansainväliset kumppanuudet. Tilastojen taakse kätkeytyy tarinoita, joita avaamme blogisarjassa pitkin vuotta. 

Tässä blogissa avaamme kansainvälisen toiminnan tilastoja pysähtymällä SAMPO festivaalin äärelle. Vuodesta 2017 lähtien järjestetyssä tapahtumassa kansainväliset esitykset ja taiteilijat ovat tärkeässä roolissa. 

SAMPO festivaali sai alkunsa ajatuksesta nostaa monipuolisen visuaalisen ja nukketeatteritaiteen näkyvyyttä Suomessa ja tuoda Helsinkiin nähtäville ennennäkemättömiä kansainvälisiä huippuesityksiä. Ensimmäinen festivaali järjestettiin vuonna 2017 juhlistamaan Nukketeatteri Sampon 40-vuotissyntymäpäivää. 

Festivaalin alussa ohjelmistosta noin puolet oli kansainvälisiä tuotantoja ja puolet kotimaisia. Nykyään enemmistönä ovat kansainväliset tuotannot, mutta mukana on joka vuosi myös kiinnostavia kotimaisia tuotantoja ja ensi-iltoja. Nukketeatteri Sampo tekee myös mielellään monipuolista tuotannollista yhteistyötä kotimaisten toimijoiden kanssa. Näin teatteri saa tarjottua kumppaneilleen kiinnostavaa ohjelmaa kustannustehokkaasti ja ympäristöystävällisesti, sekä vierailuille lisää esityskertoja ja maantieteellistä kattavuutta.

Pitkäjänteinen kansainvälinen yhteistyö mahdollistaa alan kehityksen

SAMPO festivaali on nykyään arvostettu ja tunnettu tapahtuma ympäri maailman, ja alan toimijoiden muodostaman verkoston välinen yhteistyö mahdollistaa paljon asioita, jotka olisivat mahdottomia tehdä yksin. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset Euroopan Unionin rahoittamat yhteistyöprojektit.

Taloudellisesti erilaisten kansainvälisten kumppanien merkitys festivaalille on myös suuri ja kasvaa koko ajan. Kotimaisen kulttuurituen alati näivettyessä ulkomailta saatava taloudellinen tuki on usein välttämätöntä kansainvälisten vierailujen mahdollistamiseksi. 

Suomessa ei tällä hetkellä ole mahdollista opiskella nukketeatteria, ja ammattimaisia tekijöitä on vähän, joten alan kehitys on suhteellisen hidasta. Kansainvälinen yhteistyö mahdollistaa taiteellista ja tuotannollista ajatustenvaihtoa, joka antaa uusia näkökulmia myös omaan työhön. Yhteistyö eri toimijoiden kanssa inspiroi, ja avaa ovia uudenlaiseen tekemiseen ja alan kehittämiseen. 

Festivaalin huippuhetki rakentui monikansallisena yhteistyönä 

Festivaali itsessään on käynnissä ollessaan vuoden huippuhetki, kun valtava määrä etukäteistyötä ja -järjestelyjä konkretisoituu ja upeat esitykset ja muut tapahtumat seuraavat toisiaan. On hienoa nähdä sekä esiintyjien ja yleisön olevan tyytyväisiä, ja aistia tapahtuman järjestämisen tärkeyden.

Yksittäinen huippuhetki festivaalin historiasta on toissa vuonna European Festivals Fund for Emerging Artists -rahoituksella toteutettu Sixth Sense- projekti,  joka luotiin kolmen eurooppalaisen festivaalin sekä nuoren ukrainalaisen tutkijan ja ohjaajan Kateryna Lukianenkon kansainvälisenä yhteistyönä. Lukianenko ryhmineen toi festivaaleille inklusiivinen esityksen, joka rakentui sokeiden ja heikkonäköisten katsojien näkökulmille. 

Projektin aikana toteutettiin Lukianenkon kuratoima mestarikurssi kaikilla kolmella festivaalilla ja lopputuloksena nähtiin opiskelijoiden valmistamia lyhyitä inklusiivisia esityksiä. Lisäksi Lukianenkon tutkimus aiheesta käännettiin ja julkaistiin englanniksi, italiaksi, suomeksi ja sloveniaksi. 

Tämän vuoden festivaali rakentuu paraikaa

Tätä tekstiä kirjoitettaessa tämän vuoden festivaalin ohjelmaa ei ole vielä  julkaistu. Se kuitenkin on varmaa, että luvassa on mielenkiintoinen ja monipuolinen kattaus hienoja Suomessa ennennäkemättömiä esityksiä sekä lapsille että aikuisille. Lisäksi järjestetään työpajoja, keskusteluja, ammattilaistapahtumia sekä huippusuosittu festivaaliklubi, joka toimii esiintyjien ja yleisön kohtaamispaikkana. 

Kirjoittaja:
Ivo Baric, teatterinjohtaja

Nukketeatteri Sampo

nukketeatterisampo.fi

Artikkelikuva: Fauna Humanan ja Nukketeatteri Sampon yhteistyö vuodelta 2020. Kuvaaja: Nikke Puskala.

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.