fbpx Hyppää sisältöön

Työpajat eskareille

Taidekasvattajien toteuttamia työpajoja esikouluille

Työpajavideoiden avulla opettajat ja muut varhaiskasvatuksen toteuttajat voivat järjestää lapsille tutustumisen eri taiteenlajeihin, ja toteuttaa lapsille oman työpajan. Taidetta eskareihin -hankkeeseen valikoitui monitaiteisen asiantuntijaryhmän avulla taiteenlajeiksi draama/teatteri, tanssi, kuvataide, musiikki ja ympäristöpaja. Lisäksi tältä sivulta löytyy Eskarifestarit – sirkuksen, sanataiteen ja rytmien maailmaan keskittyvä videotallenne sekä prosessikuvaus.

Työpajoissa nähtävä toiminta on lapsilähtöistä, saavutettavaa, tasa-arvoista ja ammattilaisten toteuttamaa.

Taidetyöpajavideoiden kautta taidekasvattajien toteuttamat menetelmät ovat kaikkien esikoulujen henkilöstön katsottavana ja vapaasti käytettävissä. Hankkeen myötä tuodaan materiaaleja, työtapoja ja kulttuurikasvatuksen välineitä esikoulualaisten arkeen.


1. Luontoteemaiset työpajat eri taiteenlajeissa (teatteri, kuvataide, tanssi ja musiikki)

Kutkuttaako taide? Tekisikö mieli heittäytyä yhdessä luovaksi?

Työpajojen avulla voit saada vinkkejä ryhmätyöskentelyyn ja yhteiseen tekemiseen. Tarjolla on 4 työpajaa, joiden kaikkien teemana on luonto. Tavoitteena on innostaa havainnoimaan ja arvostamaan ympäristöä. Samalla pohditaan omaa luontosuhdetta. Taiteenlajeina ovat teatteri, tanssi, kuvataide ja musiikki. Voit itse valita missä järjestyksessä pajat toteutat tai voit valita yksittäisiä harjoituksia mukaasi. Saat videoilla ideoita myös jatkotyöskentelyyn.

Taidetta eskareihin – Teatteri
Taidetta eskareihin – Kuvataide
Taidetta eskareihin – Tanssi
Taidetta eskareihin – Musiikki

2. Ympäristötaiteen työpajat

Ympäristötyöpaja – Äänien maailma

Työpajan ideana on antaa lapsille mahdollisuus pohtia ympäristöä ja ympäristössä kuuluvia ääniä visuaalisella ja kokemuksellisella tavalla. Äänet vaikuttavat siihen miten tulkitsemme ja toimimme ympäristössämme.

Havainnollistamalla ääniä ja niiden piirteitä, opimme kuuntelemaan ja ymmärtämään paremmin ympäristöä ja meidän ihmisen paikkaa siinä.

Sound and sand workshop (in english)

The idea of ​​the workshop is to give children the opportunity to reflect on the environment and the sounds in the environment in a visual and experiential way. Sounds affect how we interpret and operate in our environment.

By illustrating sounds and their features, we learn to listen and better understand the environment and our human place in it.


3. Kuvataide- ja draamaopetukseen liittyvä työpajavideo (Hyvä kohtelu)

Aiheena on hyvä kohtelu ja sen tutkailu. Työpaja sisältää toiminnallisia draamaharjoituksia, joissa lapset voivat itse asettua toisen ihmisen asemaan miettimään erilaisia tilanteita ja toimintatapoja. Tavoitteena on havainnollistaa lapsen oman toiminnan kautta miten muita ihmisiä on hyvä kohdella, ja miten toivoisi itse tulevansa kohdelluksi. Työpajavideo sisältää myös kädentaitoja ja kuvataidetta. Työpajavideot ovat sekä suomeksi että ruotsiksi. Videon kesto on noin 8 minuuttia.

Työpaja on suunnattu etupäässä esikoulu- ja esiopetusikäisille, mutta sitä voi soveltaen käyttää myös vanhempien lasten kanssa. Ohjevideo työpajasta on suunnattu kasvattajalle, mutta sen voi katsoa myös lasten kanssa yhdessä työskentelyn pohjustuksena.

Tiivistelmä työskentelyn vaiheista:

Tuokio 1) 
Materiaalien keräysretki esim. luontoon

Tuokio 2)
45-60 min naamioiden valmistus

Tarvitsette:
Kartonkia tai pahvia naamiopohjia varten, koristelumateriaalia, saksia, liimaa, teippiä, keppejä/kuminauhaa

Tuokio 3)
45-60 min
Draamallinen naamioleikki ilman sanoja, jossa tutkitaan omaa ja toisten kehollista ilmaisua. Tuokiossa myös keksitään hyviä tekoja, joiden vaikutuksia itseen ja toiseen kokeillaan ja koetaan.

Tarvitsette:
Tilan, jossa mahtuu liikkumaan ja ilmaisemaan kehollisesti.


4. Eskarifestarit – sirkuksen, sanataiteen ja rytmien maailma

Eskarifestarit -esitystapahtuman aikana lapset pääsivät kokemaan ja tekemään taidetta osallistumalla kolmeen työpajaan sekä itse esityksen toteuttamiseen. Sirkukseen, sanataiteeseen ja rytmien maailmaan keskittyvä videotallenne sekä prosessikuvaus Eskarifestarit -tapahtumasta: Merivirta-esityskokonaisuudesta, on nähtävissä alla.

Eskarifestareissa on kyse lastenkulttuurikeskus Louhimon ja Seinäjoen elävän musiikin yhdistyksen kehittämästä lastenkulttuurikonseptista, jossa kouluun siirtymisen nivelvaiheeseen tarjotaan lapsille kulttuuri- ja taidesisältöjä.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.