fbpx Hyppää sisältöön

Valtakunnallinen koululaiskysely

Valtakunnallinen koululaiskysely

Opetus- ja kulttuuriministeriö on teettänyt kaksi valtakunnallista koululaiskyselyä (2016 ja 2017) peruskoulun kaikille vuosiluokille 1-10. Yli puolelle miljoonalle koululaiselle suunnattu kysely on merkittävä valtakunnallinen kartoitus oppilaiden harrastamisesta ja luo tietopohjan vastata koululaisten harrastustoiveisiin valtakunnallisella, alueellisella, kunta- ja koulutasolla sekä edellytykset seurata harrastusmahdollisuuksien kehityksen seuraamiselle eri puolilla maata. Kyselyn avulla kartoitetaan koulukohtaiset oppilaiden harrastustoiveet ja niiden mukaisesti opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää avustuksia harrastetuntien järjestämistä kouluissa vuosina 2016–2018.

Harrastetuntien tukeminen kuuluu hallitusohjelman kärkihankkeiden tavoitteisiin Parannetaan taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta lapsille ja nuorille ja Liikutaan tunti päivässä. Liikkuva koulu -ohjelma tukee liikunnallisen harrastustoiminnan järjestämistä seurayhteistyöllä koulujen aamu- ja iltapäivissä.  Taiteen ja kulttuurin kärkihanke lisää taiteen ja kulttuurin harrastetunteja koulupäivän yhteyteen. Vuonna 2016 harrastetunnit käynnistyivät yli 500 ala- ja yläkoulussa 67 kunnassa. Vuonna 2017 avustetaan kaksinkertainen määrä harrastetunteja kouluihin. 

Vuonna 2017 kyselyllä selvitettiin erityisesti, miksi lapsella ja nuorella ei ole mieluisaa harrastusta. Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii parhaillaan tapoja, joilla harrastaminen olisi mahdollista jokaiselle lapselle ja nuorelle.

Koululaiskysely 2017 (vain lukuversio, pdf)

Koululaiskyselyn tulokset 2017

Tulokset:

Harrastetoiveet, taide ja kulttuuri (excel)

Harrastetoiveet, liikunta (excel)

Valtakunnallinen koululaiskysely 2016

Tulokset:

1.-6.-luokkalaiset
viisi kiinnostuksen kohdetta kouluittain (Excel)

7.-10.-luokkalaiset
viisi kiinnostuksen kohdetta kouluittain (Excel)

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.