Aineettoman kulttuuriperinnön teemavuoden kunniaksi koottu aineettoman kulttuuriperinnön opas on pian valmis. Opas kokoaa yhteen hyviä käytänteitä ja konkreettisia vinkkejä elävän perinnön hyödyntämiseen. Aineettoman kulttuuriperinnön oppaan päätarkoitus on tuoda elävää perintöä lähemmäksi toimijoita sekä pukea sitä helppoon, ymmärrettävään ja matalalla kynnyksellä toteutettavaan muotoon.
Tänä vuonna vietetään aineettoman kulttuuriperinnön juhlavuotta, sillä Unescon sopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta täyttää 20 vuotta ja sen ratifioinnista Suomessa tulee kuluneeksi 10 vuotta. Vuosi 2023 on myös Suomen lastenkultuurikeskusten liiton aineettoman kulttuuriperinnön teemavuosi, jonka kunniaksi valmistellaan kaikille saatavilla oleva aineettoman kulttuuriperinnön opas.
Aineettoman kulttuuriperinnön oppaan valmistelutyöstä vastaa Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto Barkin koordinaattori Annina Ylikoski. Hän kertoo, että opas kokoaa yhteen tärkeitä hyviä käytänteitä, joita lastenkulttuurikeskuksilla on ympäri Suomen.
– Monessa lastenkulttuurikeskuksessa ei ehkä edes ajatella, että aineeton kulttuuriperintö on läsnä ihan kaikessa keskuksen tekemisessä. Opas nostaa siksi esille tietoa aineettomasta perinnöstä sekä sitä tärkeää työtä, mitä lastenkulttuurikeskukset jo tekevät, Ylikoski summaa.
Ylikoski avaa aineettoman kulttuuriperinnön, eli elävän perinnön käsitettä. Aineeton kulttuuriperintö on perintöä, johon ei voi koskea käsin.
– Aineeton kulttuuriperintö on jatkumo, joka jatkuu sukupolvelta toiselle ja muuttuu koko ajan. Se voi olla esimerkiksi perinteitä, kertomuksia, musiikkia, tanssia tai vaikkapa käsityötä. Myös tätä moninaisuutta haluan tuoda oppaassa esille.
Elävä perintö taipuu työpajoiksi
Ylikoski kertoo, että aineettoman kulttuuriperinnön oppaan prosessi on vielä kesken, mutta sen rakenne on jo selvillä. Opas jakautuu kahtia teoriaosioon ja käytännön osioon.
– Teoreettisessa tieto-osiossa kerrotaan tietoa elävästä perinnöstä sekä siitä, miten sitä voidaan hyödyntää erilaisessa toiminnassa. Käytännön osiossa on paljon hyviä käytänteitä ja konkreettisia vinkkejä elävän perinnön harjoittamiseen. Niitä olen kerännyt toimijoilta ympäri Suomen.
Oppaasta on haluttu tehdä mahdollisimman helposti lähestyttävä. Käytännön osion vinkit on jaettu kolmeen osaan; varhaiskasvatukseen, alakouluun ja yläkouluun soveltuviksi. Vinkit ja käytänteet on kirjoitettu siten, että niiden pohjalta voi helposti rakentaa työpajan vaikkapa jonkin oppiaineen tunnille.
–Työpajan rakentaminen ei ole pitkä prosessi – oppaassa on helpot ohjeet kunkin työpajan rakentamiseen tarvikkeista toteutusohjeisiin saakka. Haluan, että kukaan ei lue opasta ja ajattele, että voi kun tuo kuulostaisi mielenkiintoiselta, mutta meillä ei ole aikaa toteuttaa sitä.
Aineettoman kulttuuriperinnön oppaan päätarkoitus on siis tuoda elävää perintöä lähemmäksi toimijoita sekä pukea sitä helppoon, ymmärrettävään ja matalalla kynnyksellä toteutettavaan muotoon.
Hyviä käytänteitä ympäri Suomen
Aineettoman kulttuuriperinnön opas on suunnattu lastenkulttuurikeskuksille ja niiden toimijoille, mutta myös ihan kaikille aiheesta kiinnostuneille, jotka tekevät töitä lasten ja nuorten parissa. Ylikoski toivookin, että opas otettaisiin vastaan varhaiskasvatuksessa ja kouluissa. Opas tullaan julkaisemaan sekä suomeksi että ruotsiksi sekä myös kokonaan digitaalisena versiona.
– Opasta tehdessä on ollut upeaa kuulla erilaisia elävän perinnön tarinoita sekä käytänteitä ympäri maan. On hienoa huomata, kuinka aineeton kulttuuriperintö elää kaikessa tekemisessä. Toivon, että moni saa oppaasta inspiraatiota ja hoksaa, kuinka luonnollinen osa elämää elävä perintö on.
Oppaaseen on kerätty esimerkkejä hyvin erilaisista työpajoista niin musiikkiin, tanssiin, kädentaitoihin kuin erilaisiin perinteisiinkin liittyen. Oppaasta löytyy ohjeet esimerkiksi saamenkielisen työpajan järjestämiseen tai työpajaan, jossa käsitellään juhannusperinteitä.
– Oppaasta voi saada erityisen hyviä vinkkejä esimerkiksi historian tunneille vaikkapa suomalaisista ruokaperinteistä tai käsityötaidoista. Ylipäänsäkin oppaan vinkkejä on helppo nostaa mukaan opetukseen ja toivonkin, että opasta hyödynnettäisiin niin, Ylikoski summaa.
Aineettoman kulttuuriperinnön opas julkaistaan suomeksi ja ruotsiksi talven 2024 aikana, ja se tulee nähtäväksi lastenkulttuuri.fi -materiaalipankkiin