Taidetestaajat haluaa tarjota nuorille kokemuksia rohkeista ja kunnianhimoisista taide-elämyksistä. Taide käsittelee monenlaisia kysymyksiä ja tekee usein näkyväksi myös yhteiskunnallisia epäkohtia. Taide-elämys voi olla kevyt ja viihdyttävä, mutta yhtä hyvin se voi olla myös surullinen, ristiriitainen tai hämmentävä, ja on hyvä, että asia ei tule nuorelle yllätyksenä.
Tämän takia nuorten kanssa on hyvä käydä etukäteen läpi, minkälaista teosta ollaan menossa katsomaan.
Mitä teemoja teos käsittelee?
Onko se juonellinen vai juoneton?
Onko luvassa ehkä kovia ääniä tai hurjaa valaistusta?
Taidetestaajissa pyritään tuottamaan taiteen ja kulttuuriin kriittistä lukutaitoa, joka tukee nuoren omaa tulkintojen tekemistä ja asioiden oivaltamista. Teosta ei siis pidä ottaa annettuna, vaan sen välittämää maailmankuvaa saa myös rohkeasti kyseenalaistaa.
Kenen näkökulmaa esitetään?
Mikä on esitystavan tarkoitus?
Näihin pohdintoihin Taidetestaajissa pyritään antamaan valmiuksia ja työkaluja. Jos näytelmä kuvaa esimerkiksi jotakin 1800-luvulla tapahtunutta, saattaa siinä olla hyvin alisteinen naiskuva. Tämä ei tarkoita sitä, että haluamme Taidetestaajissa edistää alisteista naiskuvaa. Päinvastoin – elämyksen tarkoituksena voi olla herättää nuoret ajattelemaan ja keskustelemaan naisen asemasta, sen kehittymisestä ja nykytilasta.
Taidelaitosten yleisötyöllä pyritään auttamaan nuorta käsittelemään esitysten ja teosten aiheita sekä esitystapoja. Kokemuksia jäsennetään sanallistaen tai osallistamalla nuoria eri tavoin. Mahdollisia epävarmuuden ja hämmennyksen tunteita puretaan yhdessä. Teoksia ei tarvitse kuitenkaan selittää tyhjiin eikä kaikkia nuorten mieltä askarruttamaan jääneitä kysymyksiä tarvitse ratkaista heti. Taide-elämys voi jättää avoimiakin kysymyksiä.
Esitys tai teos voi olla myös kokijan mielestä huono. Sekin on ihan ok. Taidetestaajissa pyritään myös pettymyksen, tylsyyden tai välinpitämättömyyden tunteiden käsittelyyn. Tarkoituksena on ensisijaisesti saada nuoret keskustelemaan taiteesta ja tarjota mahdollisimman paljon eväitä tähän keskusteluun.
Ikäryhmälle sopimattomia esityksiä ei pitäisi päätyä Taidetestaajien vierailuihin. Joskus voi kuitenkin käydä niin, että esitys tai kokonaisuus sisältää osia tai sisältöjä, joiden sopivuus alkavat arveluttamaan. Nämä pohdinnat kannattaa ja pitää ottaa koordinaattorin kanssa käsittelyyn, mutta niistäkään ei tarvitse hätääntyä.
Taiteen tuomat oivallukset voivat syntyä vierailun aikana tai heti sen jälkeen tai nousta esille vasta vuosien kuluttua. Kokemus voi laittaa liikkeelle ajatusprosesseja, jotka vaikuttavat monin eri tavoin tulevaan elämään.
Katso alta Taidetestaajien tuottama uusi video taiteenlukutaidosta ja pienen valmistautumisen merkityksestä taide-elämyksen onnistumiselle.
Kirjoittaja: Heidi Rantanen, Taidetestaajien viestinnän suunnittelija