fbpx Hyppää sisältöön

Lepakon siivillä luontoon – laaja-alainen ympäristötaiteellinen kasvatusohjelma

”Ujostellen ullakoilla,
Luolissa loikoillen,
Koloissa köllötellen,
Vieri vieressä hyvän ystävän,
Pehmeän ja lämpimän
…
Sateenvarjona suljettuna,
Roikkuvana rukkasena,
Vesihelmiä turkissani,
Vietän leponi”

Otteita Juuli-Maria Mäen lepakkorunoista

Lepakon siivillä luontoon on laaja-alainen ympäristötaiteellinen kasvatusohjelma 3–9-vuotiaille. Ohjelmassa tutustutaan monitaiteellisin menetelmin Håkansbölen kartanoalueen paikan henkeen, kulttuurihistoriaan, alueen luontoon ja siellä eläviin eläimiin, erityisesti lepakoihin. Toiminnan aikana osallistujat pääsevät aktiivisesti tuottamaan tietoa, oivaltamaan, katsomaan asioita uusin silmin ja luomaan taidetta eri tekniikoin, esimerkiksi tanssin, sanataiteen, animaation ja kuvataiteen keinoin. Lastenkulttuurikeskus Pyykkituvan ystävällinen ja ujo lepakkomaskotti Chiro johdattelee lapset aihepiirin äärelle turvallisesti leikin ja draaman keinoin.

Lastenkulttuurikeskus Pyykkituvan maskotti Chiro-lepakko avaa lapsille lepakoiden maailmaa.
Kuva: Marjaana Sorvoja

Kasvatusohjelman keskeisiä osa-alueita ovat ympäristöherkkyys (sense of wonder) ja syrjäytymisen ennaltaehkäisy osallistavien ja lapsilähtöisten menetelmien avulla. Opetustilaisuudet järjestetään Håkansbölen kartanoalueen uudessa peruskorjatussa Lastenkulttuurikeskus Pyykkituvassa kerran vuodessa toistuvina tapahtumina. Kasvatusohjelma vahvistaa lasten kiinnostusta kulttuuriperintöön, ympäristöasioihin ja monikulttuurisuuteen ympäristölähtöisen ja paikkasidonnaisen taidetyöskentelyn kautta. 

Kasvatusohjelmaan kehitetään ikätasoiset ja räätälöitävissä olevat opetuspaketit, joiden rinnalla kulkee toiminnan ohjauksen kuvatuki, joka auttaa esimerkiksi lapsia, joilla on keskittymisvaikeutta tai kielellisiä haasteita. Opetuspakettien sisältöjen suunnittelussa on otettu lasten ja kasvattajien toiveita huomioon, jotta toiminta on osallistujille merkityksellistä ja koetaan omaksi.

Kuinka idea syntyi?

Vantaan Hakunilaan liittyy ennakkoluuloja ja pelkoja, aivan kuten lepakoihinkin. Hakunilasta löytyy kuitenkin paljon hyvää, kuten rikas luonto ja vehreä, kulttuurihistoriallinen Håkansbölen kartanonpuisto. Monipuolisen lepakkoteeman avulla näitä puolia voidaan nostaa esiin ja luoda siten uudenlaista Hakunila narratiivia. Kasvatusohjelmassa lepakko on omalla laillaan metafora Hakunilalle. Lepakon siivillä luontoon -koulutusohjelma onkin paikkasidonnainen ja suunniteltu juuri Håkansbölen kartanoalueelle ja sen lähiluontoon.

Jaettu ilo, parastettu ilo!

Lepakon siivillä luontoon -kasvatusohjelman menetelmäopas julkaistaan syksyllä 2023. Opettajille ja kasvattajille suunnattu menetelmäopas kokoaa yhteen herkullisimmat taidetehtävät ja faktat Håkansbölen kartanoalueesta ja lepakoista. Opas toimiikin parhaiten ryhmien kanssa Håkansbölen kartanoalueen retkillä, mutta soveltaen siitä on iloa myös toisenlaisissa oppimisympäristöissä.

Lepakon siivillä luontoon -kasvatusohjelma on yksi Vantaan Kaikenkokoiset Kaupunkikeksinnöt innovaatiokilpailun voittajaideoista ja mukana HundrED Global Collection 2024 haussa.

Kirjoittaja: Rebekka Barongo, toiminnan ideoija, Lastenkulttuurikeskus Pyykkituvan kulttuurituottaja, HundrED Ambassador

In English: https://hundred.org/en/innovations/on-the-wings-of-a-bat-to-nature-educational-program

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.