fbpx Hyppää sisältöön

Monimuotoisuus ja osallisuus

Kesäkuussa 2024 liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvistin pyöreän pöydän keskustelussa pohdittiin maahanmuuttajataustaisten nuorten osallisuutta. Ministeriö oli ennen keskustelua järjestänyt digiraadin aiheesta kuullakseen nuoria ja heidän parissaan työskenteleviä. Raadissa samoin kuin keskustelussa nousi tärkeimmiksi teemoiksi rasismiin ja syrjintään puuttuminen, luottamus ja vastuun jakaminen, laadukas viestintä ja tasavertaisen kohtaamisen tärkeys.

Rasismiin puuttuminen alkaa siitä, että tunnistaa ja tunnustaa sen olemassaolon. Ikävästä ilmiöstä on kiusaus kääntää katse pois, paeta sitä, kuvitella kuulleensa tai nähneensä väärin. Jos voi. Rasismia kohtaavat eivät itse usein voi. Siksi myös sivullisten on tärkeää tunnistaa, puuttua ja osoittaa välittämistä. Tämä oli myös vantaalaisten lasten ja nuorten ykköstoive, kun heiltä kysyttiin, mikä tekisi Vantaan heille paremmaksi paikaksi asua. Yhdeksi Lapsiystävällinen Vantaa -toimenpiteeksi muodostui jo toisena kautena peräkkäin lasten ja nuorten toive: ”Että kaikki aikuiset puuttuvat kiusaamiseen ja muuhun epäasialliseen kohteluun.” Turvallisuuden tunne on osallisuuden kokemisen edellytys.

Luottamus, työkokemus ja vapaa-ajan toiminnan mahdollisuudet kasvat näin käsi kädessä ja auttavat parempaan arkeen ja tulevaisuuteen.  

Nuoret haluavat itse olla mukana päättämässä heitä koskevista asioista. He ovat itse myös parhaita suunnittelemaan ja toteuttamaan monia toimenpiteitä. Tämä koskee esim. vapaa-aikaa ja harrastamista, mutta myös päätöksentekoa. Hyvän arjen rakentajat -hankkeessa*, jota mm. Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö tukee, on kuunneltu tarkalla korvalla Havukosken alueen nuoria. Yksi usein nuorilta kuultu toive oli työn ja työtilaisuuksien saaminen. Niinpä alueen nuoria on työllistetty erilaisiin keikkatöihin, jotka usein ovat vapaa-ajan toiminnan järjestämistä alueella. Luottamus, työkokemus ja vapaa-ajan toiminnan mahdollisuudet kasvat näin käsi kädessä ja auttavat parempaan arkeen ja tulevaisuuteen.  

*Lue lisää Hyvän arjen rakentajat -hankkeesta

Kuulumisen tunne, yhteisöllisyys ja kokemus yhdenvertaisuudesta vahvistavat hyvinvointia. Niitä varten tarvitaan kohtaamisia ja jotakin, joka kutsuu koolle ja yhdistää. Taide- ja kulttuurielämykset ovat tällainen yhdistävä tekijä. Niiden tuottajilta vaaditaan kuitenkin kohtaamisosaamista ja monimuotoisuuksien ymmärtämistä, jotta pääsemme todella nauttimaan taiteen parissa tapahtuvista oivalluksista. Kohtaamisosaaminen onkin minusta hyvä sana sille osaamiselle, jota kulttuurin ammattilaiset tarvitsevat osana yleisötyötä. Erilaisten ihmisten erilaisten lähtökohtien ja taustojen ymmärtäminen, taiteen tuottaman elämyksen potentiaali ja tilannetaju ovat osia kohtaamisosaamisesta. Kyky yhdistää ja luoda uutta, iloita, kokeilla ja olla oma itsensä tarjoaa mahdollisuuden osallisuudelle kulttuurin parissa.

Tästä kaikesta keskustelemme vuoden 2024 Lastenkulttuurifoorumissa Vantaalla 31.10–1.11. Tervetuloa mukaan!

Blogin on kirjoittanut Vantaan kaupungin lasten ja nuorten kulttuuripalveluiden päällikkö Kaisa Kettunen

Blogin pääkuva: Nalle Elmgren

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.