Turvallisuus edellä, taide-elämyksiä unohtamatta!
Viimekertainen blogikirjoitukseni käsitteli tulevaan varautumista ja sitä, kuinka asioita on syytä valmistella ja säilyttää toimintavalmius poikkeusoloista huolimatta. Hyvien asioiden puolesta on toimittava aina koronan antaessa tähän mahdollisuuden. Taidetestaajissa tämä on velvollisuutemme lasten ja nuorten kulttuuristen oikeuksien valvojana.
Kysymys ei kuitenkaan ole vain tulevaisuudesta. Taidetestaajat-toiminta on käynnissä koko ajan, ja pyrimme löytämään jatkuvasti keinoja pitää kahdeksasluokkalaisille antamamme lupaus korkealaatuisista taide-elämyksistä myös poikkeusolojen keskellä. Olemmekin onnistuneesti järjestäneet jo noin 15 000 vierailua tänä lukuvuonna ja saamamme palaute on ollut erityisen positiivista – poikkeusaikoina taide-elämykset auttavat jaksamaan ja ovat haastavassa ajassa piristävä lisä koulun arkeen. Vierailujen lisäksi on tälle keväälle luvassa vielä huikea etäelämys kaikille Suomen kasiluokkalaisille! Tästä kerromme lisää myöhemmin.
Pitkin lukuvuotta olemme olleet yhteydessä useaan viranomaiseen ja pyrkineet muodostamaan mahdollisimman selkeän käsityksen viranomaisten linjauksista ja suosituksista sekä saamaan vastauksen kysymykseen, onko Taidetestaajat-vierailuja syytä tehdä vai ei. Tällä hetkellä mikään valtakunnallinen viranomaismääräys ei estä Taidetestaajat-toimintaa. Päinvastoin sitä kannustetaan jatkamaan. Alueelliset päätökset etäkouluun siirtymisestä tietysti aiheuttavat sen, että taidevierailut keskeytetään siksi aikaa.
Aluehallintoviranomaisen määräämät kokoontumisrajoitukset koskevat yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Opetustoimintaa, jollaista Taidetestaajat-vierailut ovat, AVIn antamat kokoontumisrajoitukset eivät koske. Kokoontumisrajoitusten ollessa voimassa järjestämme kuitenkin vain yksittäisten koulujen tilaisuuksia. Tällöin esimerkiksi teatteriesityksessä tai konsertissa on vain yhden koulun opetusryhmiä kerrallaan, eikä tilaisuuksiin osallistu muuta yleisöä. Ryhmät pidetään toisistaan erillään esimerkiksi porrastamalla sisääntuloa ja järjestämällä istumapaikat niin, että ryhmien välillä säilyy turvaväli. Jokainen kouluryhmiä vastaanottava taidelaitos on kuvannut turvajärjestelynsä yksityiskohtaisesti, ja ne on opettajien nähtävillä Taidetestaajat-järjestelmässä. Vierailuilla on maskipakko ja käsidesiä tarjolla.
Kaikkein tärkeintä kuitenkin on, että vierailu ei saa muodostaa kohonnutta tartuntariskiä. Olemme yhdessä taidelaitosten kanssa kehittäneet monenlaisia turvajärjestelyjä tämän takaamiseksi mahdollisimman hyvin. Koulu- ja kuntakohtaisesti on kuitenkin syytä arvioida, ovatko järjestelyt riittävät suhteessa koulun arkeen. Tässä parhaita asiantuntijoita ovat esimerkiksi koulu- tai opetustoimenjohtajat sekä yläkoulujen rehtorit yhdessä Taidetestaajat-tuotantotiimin ja taidelaitosten edustajien kanssa.
On tärkeää, että lapsia ja nuoria koskevat aikuisten tekemät päätökset ovat hyvin perusteltuja myös poikkeusoloissa. Moni opettaja ja rehtori on antanut palautetta, että taidevierailuilla turvajärjestelyt ovat olleet paremmat kuin koulun arjessa, eikä Taidetestaajat-vierailuille osallistumiseen ole nähty mitään estettä. Haluankin rohkaista meitä aikuisia tekemään viisaita päätöksiä asian suhteen; ei oteta turhia riskejä, muttei myöskään peruta kaikkea varmuuden vuoksi.
Joonas Keskinen,
Hankepäällikkö, Taidetestaajat (taidetestaajat.fi)