fbpx Hyppää sisältöön

Yhteisöllinen taiteiden puutarha

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitossa on viime vuosien aikana toiminnan teemoiksi nostettu kestävä kehitys, luontoarvot ja taiteenalojen tasavertaisuus. Lastenkulttuurikeskuksissa ympäri maan ovat erilaiset ympäristökasvatushankkeet lisääntyneet erityisesti vuonna 2020. Lapsia huolettaa ilmastonmuutos ja siksi olemme eri tavoin osallistuneet aktiivisesti valtakunnallisiin kampanjoihin, kuten Pelasta pörriäinen -kampanjaan. Lapset ovat mukana aktiivisina toimijoina ja oppivat samalla uusia asioita.

Lastenkulttuurikeskukset edistävät eri puolilla Suomea taide-, kulttuuri-, kulttuuriperintö- ja ympäristökasvatusta.

Lastenkulttuurikeskus Luckan järjesti Raaseporissa kesän 2020 ajan taide- ja ympäristökasvatusta edistävän toiminnallisen hankkeen. Kaupunkipuutarha-hankkeessa luonto ja taide kulkivat luonnollisesti käsi kädessä. Taide ja sen eri ilmaisutavat tarjoavat oivia mahdollisuuksia toimia ympäristökasvatuksen tukena. Kesän aikana lapset saivat viljellä sekä hyötykasveja, että kukkia ja houkutella kukkien värien, muotojen ja tuoksujen avulla pörriäisiä ja hyönteisiä. Tapa toimia kertoo aktiivisesta asenteesta, joka antaa lapsille valmiuksia toimia ja edistää luontoarvoja oman tekemisen kautta. Lastenkulttuurikeskukset ovat omilla paikkakunnillaan myös merkittäviä lastenkulttuurin ammattilaisten, taiteilijoiden ja taidekasvattajien työnantajia. Tänä vuonna myös puutarhasuunittelija ja luontokasvatusammattilaiset olivat mukana kesäleirin vetäjänä. Kesäleirillä järjestettiin lisäksi Pilvityöpaja, jossa alakoulu-ikäiset lapset suunnitelivat maailman parhaan kaupunkipuiston, joka sijoitettaisiin ajatuksissa heidän omaan kotikuntaansa. Lasten toiveissa ja ideoissa näkyivät suuret puut ja esimerkiksi ilmapallokone (Lapset Raaseporissa toivovat 2020). Toiveissa yhdistyivät sekä suuret periaattelliset asiat kuten luonnon varjeleminen mutta myös esteettiset ja toiminnalliset asiat sekä taide.

Kuvat: Pamela Andersson ja Janina Knape 2020. Kaupunkipuutarha-hankkeessa taide ja luonto muodostivat lapsia kiinnostavan kokonaisuuden.

Kesällä Karjaan keskusta-alueen tyhjillään oleva tontti valjastettiin paikallisten lasten ja lastenkulttuuritoiminnan käyttöön. Lapsille raivattiin enemmän omaa toimintatilaa kaupunkikuvassa ja tämä oli myös kannanotto lasten oikeuksien puolesta. Kenellä on oikeus näkyä kaupunkikuvasssa? Ketkä saavat suunnitella ja vaikuttaa yhteiseen elinympäristöön ja miten lapset kokevat ympäristönsä? Lapsi on yhtä lailla aktiivinen kuntalainen ja hänelle suodaan mahdollisuus tuoda äänensä esille sekä vaikuttaa oman elinympäristönsä kehittymiseen.

Hankkeiden suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi paikallinen lastenkulttuurikeskus Luckan. Yhteinen tekeminen, aktiivinen asenne sekä rajoja rikkova ajattelu näkyi siinä, että lapset yhdistelivät asioita luovasti ja oppivat uutta itse tekemällä.  Lapset saivat mahdollisuuden tutustua erilaisiin taiteenlajeihin ja löytää itselleen sopivia ilmaisutapoja. Samalla he tutustuivat luontevasti luontoon.

Pamela Andersson (FM)
Barnkulturkoordinator, Informations- och kulturcentrum Luckan
Västnyländska kultursamfundet r.f.
Raseborg

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.