Kulttuuritalo Villa Arttu on viime vuoden lokakuusta lähtien järjestänyt Hyvinkäällä matalan kynnyksen taidetoimintaa ukrainalaisille sekä muille maahanmuuttajalapsille ja -nuorille. Taustalla on Suomen lastenkulttuuriliiton hanke, jonka rahoitus tulee Suomen Kulttuurirahastolta.
Villa Artun taidekerhon toiminnalla tuetaan itseilmaisun, luovuuden ja kädentaitojen kehittymistä. Lisäksi kerhotoiminnan tavoitteena on, että taidekerhoon tulevat lapset saavat mahdollisuuden käsitellä tunteitaan taiteen keinoin ja samalla työkaluja integroitua uuteen yhteisöön ja kieleen.
Taidekerhoa pidetään joka perjantai-iltapäivä. Osa ryhmässä käyvistä lapsista ja nuorista tulee akuutin kriisin ja sodan keskeltä, ja osa lapsista on asunut pidempään Suomessa. Nuorin kerholaisista on 4-vuotias ja vanhin 17-vuotias, mutta tänä perjantaina kaikki lapset ovat alakoululaisia.
Taidekerhoa vetävät kuvataiteilija ja kuvataidekoulun opettaja Tiina Valkeapää sekä tuntiopettaja ja artenomi Mari Tähtisalmi. Avustajana toimii ajoittain myös media-alan perustutkinnon suorittanut Aino Suomela.
Enimmillään kerhossa on ollut samaan aikaan 20 lasta ja nuorta, mutta keskimäärin heitä on 10–14 kerrallaan. Kerhoon ei tarvitse erikseen ilmoittautua, sillä kynnys tulemiselle on haluttu pitää matalana. ”On hienoa nähdä, että samat lapset tulevat kerta toisensa jälkeen tunneille”, sanoo Mari. Muutama lapsi ryhmästä on siirtynyt taidekerhon lisäksi Villa Artussa toimivan Hyvinkään lasten ja nuorten kuvataidekoulun oppilaaksi.
Taidekerhoa varten suunnitellaan etukäteen ohjelma, mutta ajoittain on myös vapaata tekemistä. ”Kovin tarkoista taidekasvatuksen suunnitelmista ei kerhossa pidetä kiinni, vaan tunneilla on hyvä välillä päästä etenemään taidekerholaisten toiveiden ja tarpeiden mukaan”, kertoo Tiina. Vetäjät tarjoavat monipuolisesti taiteeseen liittyvää tekemistä. Tähän mennessä taidekerhossa on tehty muun muassa savitöitä, piirretty mallista, rakennettu puusta ja puutikuista, muovailtu savesta sekä esitetty pantomiimia.
Taide on oma kielensä
Kerhotilan seinällä on kuvakortteja, joissa on piirrettynä taidetyövälineitä. Piirrosten alla on suomenkieliset sanat. Kuvakorttien avulla voi harjoitella yhteistä kieltä. Kerhossa käytetään kielenä paljon kehonkieltä ja elekieltä, mutta osa lapsista osaa myös suomea ja osa harjoittelee sitä. Tunneilla on mukana usein myös venäjän kielen tulkki, joka auttaa lapsia ja nuoria ymmärtämään työohjeita, mutta myös vetäjiä kuulemaan paremmin kerholaisten toiveita ja ajatuksia. Joinakin kertoina myös yhden kerholaisen äiti on toiminut tulkkina.
Ekaluokkalainen Sarifa puhuu sujuvasti suomea. Kesken lauseen Sarifa sanoo englanninkielisen sanan ”marshmallow”, kun hän kertoo muovailemansa pupun vaahtokarkkimaisista hampaista. Hän kertoo myös pikkuveljestään Mohammedista, joka siskon mukaan ymmärtää kyllä suomea, mutta ei vielä puhu sitä. Molemmat sisarukset keskittyvät tarkasti työhönsä kertoen välissä työnsä etenemisestä.
Tänään ryhmässä tehdään savitöitä ja piirretään. Lapset ovat välittömiä ja avoimia, osa esittelee aikuisille taideteoksiaan ja osa keskittyy taiteen tekemiseen. Kaikkina kertoina näin rauhallista ei kuitenkaan ole. Diana piirtää kissan ja kertoo piirtäessään, että oma kissa jäi Ukrainaan. Sitä Dianalla on kova ikävä. Kissa on selvästi aihe, joka nousee muillakin kerhokerroilla esille – kuten tänäänkin. Se on myös aihe, joka saa jään murtumaan Dianan ja valokuvaajamme Valtin väliltä. Varsinaisen työn välissä Diana innostuu piirtämään Valtista kuvan, ja ojentaa sen hänelle kotiin vietäväksi.
Tiina näkee tärkeänä sen, että lapset ja nuoret saavat ryhmässä ilmaista itseään ja tuoda esille oman äänensä. Aiemmilla kerhokerroilla Ukrainasta lähteneet lapset ovat rakennelleet tikuista taakse jääneitä kotitalojaan, tehneet sarjakuvia lähdöstään ja saapumisestaan Suomeen sekä piirtäneet kuvia kotimaahan jääneistä vanhemmistaan ja sukulaisistaan. Taide on lapsille ja nuorille väline tuoda esille ja käsitellä vaikeita ja käsittämättömiä asioita, kuten tänäänkin Villa Artun taidekerhossa.
Kuvat: Valtti Koivunen
Haastattelu on tehty maaliskuussa 2023