Kaupungit ja kunnat Suomessa näyttävät kaukaa tarkasteltuna viihtyisiltä: ne ovat suurelta osin turvallisia, tasapainoisia ja parempaan tulevaisuuteen pyrkiviä. Yhteinen elämä täällä perustuu luottamukseen ja yksilön hyvinvointiin on globaalisti katsottuna erinomaiset mahdollisuudet. Sosiaalinen elämä on rauhallista, sillä huolellisesti toteutettu infra, teknologian hyödyt ja vakaa talous tekevät yhteisöistä toimivia. Saavutettava ja monimuotoinen kulttuuri tekee yhteisöistä puolestaan kiinnostavia ja humaaneja.
Lastenkulttuuritoimijat tuottavat palveluita, joissa monet lapset kohtaavat perheen ulkopuolisen ympäristön ja toiset ihmiset ensimmäisiä kertoja elämässään. Siellä lapset toivotetaan tervetulleiksi yhteiseen todellisuuteen. Lasten- ja nuorten kulttuuri auttaa lasta, nuorta ja perhettä löytämään kiinnekohtia mielenkiintoisesta tekemisestä muiden ihmisten kanssa. Osallistumme eriarvoistumisen vastaiseen työhön ja otamme jokaisen lapsen vastaan.
Laatu on yksi tapa tarkastella sitä, kuinka lastenkulttuuritoimijat kantavat vastuunsa yhteisestä aarteesta: kulttuurista, kulttuuriperinnöstä sekä lasten osallisuudesta taiteessa ja yhteiskunnassa. Kehitämme ammatillisesti tuotettuja, korkeatasoisia ja kestäviä palveluita, joiden pariin jokaisen lapsen ja nuoren on helppo tulla yhdenvertaisena ja täytenä ihmisenä, riippumatta tuen tarpeen muodosta.
Laatu on arvo, jonka ominaisuuksia voimme kantaa ja ilmentää tekojen, kielen ja kohtaamisen tasolla. Laadun tavoittaminen yhteen pisteeseen ja määritteleminen tyhjentävästi on ulottumattomissamme oleva tehtävä, mutta esimerkiksi lastenkulttuurin laatukäsikirjassa* esitettyjen käytännön esimerkkien kautta pystymme kuvaamaan, kehittämään ja arvioimaan laadun elementtejä ja välittämään tietoa alati laajenevalle joukolle kulttuuritoimijoita. Tieto on yhteistä vaurautta.
Taidekasvattajat ja lastenkulttuurin tekijät kantavat vastuuta myös siitä, että lapset ja nuoret näkevät esteettisen, kauniin ulottuvuuden ihmiselämässä silloinkin, kun järkyttävät tapahtumat maailmalla tai omassa yhteisössä yrittävät vetää huomion puoleensa. Lapset eivät ole murheiden vietävissä. Taiteen ja kulttuurin avulla voi ilmaista ja luoda kauneutta, joka puolestaan on läheistä sukua hyvälle, rauhalle ja toivolle.
”Kasvatuksella, koulutuksella ja sivistyksellä tavoitellaan inhimillistä kasvua, jossa kansalaisella on hyvä syy herätä uuteen päivään. Elämällä on rikas sisältö ja arvokas tarkoitus.”
Salonen & Joutsenvirta 2018
* Lastenkulttuurin laatukäsikirjan päivitetty versio on julkaistu 1.11.2022.
Kirjoittaja
Maarit Mäkinen (YTM) on Taidetestaajat-koordinaattori Suomen lastenkulttuurikeskusten liitossa. Hän osallistui lastenkulttuurin laatukäsikirjan päivittämiseen vuonna 2022.
Viitteet
Salonen, Arto O. & Joutsenvirta, Maria (2018) Vauraus ja sivistys yltäkylläisyyden ajan jälkeen. Aikuiskasvatus 2/2018. https://aikuiskasvatus.fi/wp-content/uploads/2019/02/vuoden_2018_tiedeartikkeli_salonen_joutsenvirta_vauraus_ylt%C3%A4kyll%C3%A4isyyden_j%C3%A4lkeen.pdf.
Artikkelin kuva: Anu Pynnönen