Kulturtåget (Kulttuurijuna) on neljän lastenkulttuurikeskuksen vuoden mittainen yhteistyöhanke. Hankevastaavana toimii Pohjanmaan liiton ylläpitämä BARK – Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto ja mukana hankkeessa ovat Sagalundin lastenkulttuurikeskus Kemiönsaarelta, Luckan Raseborg -lastenkulttuurikeskus Raaseporista (yhdistys Västnyländska kultursamfundet) sekä Lilla Villan Sipoosta. Hanke on saanut tukea Svenska Kulturfondenilta.
Rakentamalla verkostoja ja nostamalla esiin omien alueidensa lastenkulttuurituotantoja hankkeessa halutaan edistää lastenkulttuurin tunnettuutta, saatavuutta ja saavutettavuutta. Hankkeessa painotetaan erityisesti sekä ruotsin- että suomenkielisten tuotantojen saatavuutta osana kaksikielisten alueiden kulttuuritarjontaa.
Yhteistyökumppanit ovat kuluneen vuoden 2022 aikana matkustaneet toistensa luokse verkostoitumaan, tutustumaan toistensa toimintoihin ja suunnittelemaan yhteisiä tulevia hankkeita. Hanke on vienyt sekä Kemiönsaarelle, Sipooseen, Vaasaan, Kokkolaan ja Raaseporiin tähän mennessä.
Jokaisella paikkakunnalla on järjestetty niin kutsuttu Lastenkultuurin Show case -päivä. Kiertue alkoi Sagalundista Kemiönsaarelta 23.-24.5, missä osallistuttiin esimerkiksi Taalintehtaan Ruukinmuseon “Ruukin työpäivä” -aikamatkalle sekä tutustuttiin Sagalundin koulukasvimaatoimintaan. Lisäksi järjestettiin 24.5 alueellisten lastenkulttuuritoimijoiden tapaaminen, missä nähtiin mm. Roosa Halmeen palikkateatteria esittelevä dokumentti sekä Nurinpäin kollektiivin demoesitys “Hula hula”, joka on kokeellisen elektronisen musiikin, esineteatterin ja performanssitaiteen inspiroima visuaalinen konsertti lapsille.
Toinen tapaaminen järjestettiin Lilla Villanissa Sipoossa, jossa esiteltiin talon toimintaa. Pää pilvissä -näyttelyn opastus ja osallistuminen työpajaan Anne Lihavaisen ja Tiina Kolehmaisen luotsaamana. Draamapedagogi Ellu Öhman kertoi kaikille sipoolaisille 9-luokkalaisille toteutettavasta Forumteatteri hankkeesta sekä Ad Astran monikulttuurisesta juhlakalenterista. Tutustuimme myös ukrainalaisten lasten ja aikuisten taidepajan teoksiin ja taidepuutarhaan.
Raaseporin Show case-päivässä esiintyivät mm. Nurinpäin kollektiivi koululaisesityksellään “Näkymätön”, Uusi Teatteri esityksellä “Aikavapaa” ja Luckan r.y.:n lasten oikeuksista ja Pohjoismaista kertovaa runotyöpajaa esitteli draamapedagogi Linda Sundberg. Lisäksi tilaisuuteen osallistui alueen lastenkulttuuritoimijoita ja he saivat esitellä omaa ajankohtaista ohjelmistoaan 21.10 kulttuuritalo Fokuksessa pidetyssä verkostoitumistilaisuudessa.
Hankkeen viimeinen tapaaminen järjestettiin Pohjanmaalla 14-15.11 tutustumalla Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto BARKin toimintaan. Showcasr tapahtumiin olimme kutsuneet alueen 15 kuntien kulttuurivastaavaa sekä Svenska Kulturfondenin asiamies Martin Enroth. Aloitimme Vaasassa, Bock’s Corner Brewveryllä, missä BARK esitteli kiertäviä artboxejaan sekä pakohuonelaatikoita. DramaDialog esitteli interaktiivista “Leka Saga”-työpajaa ja Unga Scenkompaniet esitteli osia teatteriesityksestän nuorille, “Lovlig frånvaro av hälsoskäl”. Sen jälkeen Camilla Forsen-Ström veti taidetyöpajan. Seuraavana päivänä jatkoimme Kokkolaan. Jungsborgilla heidän teatterikoulu veti työpajan sekä BARKin henkilökunta veti taidetyöpajan sekä aikamatkan vuoteen 1903.
Lastenkkulttuurin hallinnon edustajat ovat matkalla tutustuneet moniin mielenkiintoisiin, korkeatasoisiin ohjelmiin, esityksiin ja toimijoihin sekä kokeilleet antoisia taidepedagoogisia menetelmiä sekä jakaneet ajatuksia ja osaamista. Hanke järjestää lastenkulttuurialan ja sivistystoimen toimijoille webinaarin 15.5.
Kulturtåget-hankeelle on haettu jatkoa ja hanke jatkuu 2023 taidekasvattajien ja lastenkulttuurin ammattilaisten verkostoitumis- ja koulutustilaisuuksien merkeissä.
Lisätiedot Kulturtåget-hankkeesta:
Annina Ylikoski, puh 044 320 6575, annina.ylikoski@obotnia.fi
Kuvat: Hanke
Artikkelin pääkuva: Raasepori, Fiskarsin ruukki