Lastenkulttuurikeskuksen toimintaa leimaa arvaamattomuus
Nyt voin huutaa täysin palkein jippii, hihhiphip hurraa! Svenska kulturfonden lähetti minulle aamulla sähköpostin, joka on kunnianosoitus meille kaikille, jotka puurramme lastenkulttuurin eduksi ja hyväksi.
Svenska kulturfonden on palkinnut Lilla Villanin työmyyrät 15 000 €:n palkinnolla. Perustelut palkintoon ovat tässä: ”Verksamheten i Lilla Villan i Sibbo bygger på kompetens, höga konstnärliga visioner, delaktighet, interaktion och samarbete över språk- och generationsgränser. Verksamheten har fokus på barnfamiljer och tvåspråkighet och man har skapat ett levande och trivsamt vardagsrum där alla kan känna sig välkomna. Föreningen sätter ribban högt och utvecklar ständigt sin verksamhet. Lilla Villan är också ett centrum för regionens konstfostran. Man satsar både på egna produktioner och samarbeten med andra aktörer. Det är lätt att känna sig hemma i Lilla Villan, där humanitet och bildning står i fokus.”
Suomeksi tiivistettynä: “Sipoon Lilla Villanin toiminta perustuu osaamiseen, korkeisiin taiteellisiin visioihin, osallistumiseen, vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön yli kielen ja sukupolven rajojen. Toiminnassa keskitytään lapsiperheisiin ja kaksikielisyyteen. Lilla Villan on luonut olohuoneen, joka on myös alueen taidekasvatuksen keskus.”
Lilla Villanin toiminnanjohtaja – taiteen moniosaaja
Olen 49-vuotias kaksikielisen kulttuuritalon Lilla Villanin toiminnanjohtaja Petri Pöyhönen. Koen olevani taiteen- ja taidemuotojen moniosaaja. Urapolkuni alkoi jo 8-vuotiaana taideharrastuksen kautta. Lauloin silloin Cantores Minores -poikakuorossa. Lukion jälkeen hain Helsingin Yliopistoon lukemaan estetiikka ja musiikkitiedettä.
Sitten laulaminen alkoi viedä kaiken mielenkiinnon. Lauluopinnot Ritva Auvisen johdolla veivät barokkimusiikin ihailijasta oopperoiden maailmaan. Opintojen ohessa tuotin konsertteja ja teatteriesityksiä Helsingin Juhlaviikoilla. Koko ajan kulki käsi kädessä oma taiteellisen minän kehittäminen, omien ja muiden ideoiden tuottaminen. Jatkoin lauluopintoja Zürichin Musiikkikorkeakoulussa tenori Christoph Prégardienin oppilaana. Valmistuin musiikin maisteriksi.
Vuosia työskentelin laulajana eri puolella Eurooppaa erilaisissa kokoonpanoissa. Lauloin liediä, barokkimusiikkia, oopperaa, tangoja ja olin kuorojen solistina erilaisissa produktioissa Ranskassa, Italiassa, Sveitsissä ja Suomessa. Väsyminen jatkuvaan kiertämiseen ja epävarmuuteen toi minut lopullisesti takaisin Suomeen. Jatkoin laulamista. Jatkoin tuottamista. Opiskelin itseni kulttuuritalojen johtajaksi.
Kaksikielisen kulttuuritalon kehittäminen alkoi 2013. Työssäni olen saanut yhdistää kaikki ne arvot, joita olin kantanut mukanani: lastenkulttuuri, taideharrastus lapsuudesta, laadukkaan taiteen kehittäminen, tuottajan työ, verkostoituminen, apurahojen hakeminen, kiinnostus kaikkia taiteenaloja kohtaan (teatteri, tanssi, sirkus, kuvataide, musiikki) ja monikielisyys.
Kuka minä siis olen tänään? Koulutukseltani laulunopettaja, oopperalaulaja ja kulttuurituottaja. Lilla Villanin toiminnanjohtaja, Musiikkiteatteri Kapsäkin taiteellinen johtaja, festivaalituottaja, laulaja sekä laadukkaan lastenkulttuurin puolestapuhuja.
Arvaamattomuus synnyttää myös mahdollisuuksia
Lilla Villan on kulttuuritoimijoiden perustama yhdistys. Toimintaa leimaa pysyvä olotila: arvaamattomuus. Se johtuu jo pelkästään siitä, että yhdistyksellä ei ole pysyvää rahoitusta. Kaikki vuotuiset rahat kerätään kasaan joka vuosi uudestaan. Siksi teemme erilaisia suunnitelmia rinnakkain. Hankkeet joko toteutuvat, viivästyvät tai eivät koskaan toteudu. Tämä arvaamaton tila on oikeastaan kaiken lähtökohta ja toiminnan suunnittelun perusta.
Arvaamattomuus on opettanut sopeutumaan, seuraamaan aktiivisena hankerahoituksia ja ympäröivää maailmaa, mutta myös tekemään asioita uudella tavalla. Se, että jokin hanke siirtyy, avaa myös muita mahdollisuuksia. Viimeisin esimerkki on tältä keväältä. Elimme siinä toivossa, että koronaepidemian taantuminen avaa mahdollisuudet tehdä jälleen yleisötilaisuuksia. Toisin kuitenkin kävi. Tapahtumajärjestäjälle tämä tarkoitti taas uudestaan sitä, että kaikki tulevat sisä- ja ulkotapahtumat perutaan.
Alunperin keväällä 2020 monen kulttuuritoimijan ja kunnan ja kaupungin yhteinen hanke eli Sana – Ord -festivaali oli siirtymässä koronaepidemian vuoksi melkein kahden vuoden päähän, alkuvuoteen 2022. Kulturhuset Grand ja Lilla Villan löivät kuitenkin hynttyyt yhteen ja loivat yhdessä etäkonsertin ja -teatteriesityksen nimeltään Rockpojken. Samalla yhdistettiin voimavaroja sekä viestintäkanavia. Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto loi näille tapahtumille, mutta myös monelle muulle tapahtumalle, otolliset puitteet viedä esityksiä lasten nähtäville, sillä samaan aikaan käynnistyi liiton Lastenkulttuurin juhlaviikot.
Lastenkulttuurin juhlaviikko oli korona-ajan sääntöjen ja kieltojen ympäröimänä melkoinen menestystarina. Me teimme digiloikan tuottamalla aivan uudentyyppistä toimintaa, mm. sisältöjä YouTube -kanavalle, striimattuja konsertteja, näyttelyitä tyhjäksi jääneiden kauppojen ikkunoihin ja QR-koodin taakse tallennettuja satuja omaan älypuhelimeen. Tuotimme myös Rävsson Companyn kanssa Aikamatka -elämyksen päiväkotiryhmille Sibbesgårdeniin aitona livetapahtumana ja striimasimme konsertin. Juhlaviikon aikana järjestimme kaiken kaikkiaan 20 tapahtumaa, jotka tavoittivat lähes 1400 katsojaa/kuulijaa.
Miten suhtaudun muutoksiin? Etenkin esittävän taiteen kentällä on varauduttava muutoksiin. Pysyviä muutoksia on varmastikin se, että kokouskäytännöt muuttuvat, matkustaminen maasta toiseen muuttuu, syntyy tarvetta tehdä asioita jollain tapaa yhdessä. Yhdessä saavutetaan enemmän ja nopeammin. Yhdessä saavutetaan myös uusia yleisöjä ja tapoja tehdä. Se on koronapandemian opetus tässä ajassa: mitään ei voi enää pitää varmana. Pandemia on varmasti koskettanut jokaista ihmistä jollain tapaa. Nämä kokemukset ovat kansoja yhdistäviä tekijöitä. Muutos on vielä kesken, mutta näen siinä aivan uusia mahdollisuuksia. Maailma on muuttunut yhteiseksi. Siitä on mielestäni hyvä jatkaa.
Petri Pöyhönen
Lilla Villanin toiminnanjohtaja
Alkuperäinen blogi ja sen ruotsinkielinen versio löytyvät Lilla Villanin sivuilta
Tiedote: Lilla Villan saanut Nylands svenska kulturfondetin palkinnon ansiokkaasta toiminnastaan