Seinäjoen kaupunki, Lastenkulttuurikeskus Louhimo, Suomen lastenkulttuuriliitto sekä Harrastamisen Suomen mallin yhteyspisteen henkilöstö ottivat vastaan Lastenkulttuurin kevätpäiville Seinäjoelle 19.-21.4. lähes 200 lasten ja nuorten harrastamisen ja kulttuuritoiminnan parissa työskentelevää ammattilaista sekä lastenkulttuurin verkoston jäsentä. Kevätpäivillä kohdattiin mielenkiintoisten puheenvuorojen, työpajakierrosten ja esitysten äärellä. Päivien teemana oli laatu, johon sukellettiin kiinnostavien avausten, osallistavan keskustelun sekä yhdessä työskentelyn kautta.
Verkostoitumista yli sektorirajojen
Lastenkulttuurin Kevätpäivillä tehtiin yhteistyötä ja verkostoiduttiin yli sektorirajojen, luotiin uusia kontakteja ja kehitettiin yhteisteistyöllä toimintaa, jotta yhä useampi lapsi ja nuori saataisiin kannustettua mukaan harrastamisen ja kulttuurikasvatuksen pariin.
Seinäjoen kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä toivoi tervetulosanoissaan, että turhat raja-aidat harrastamisen kentällä kaadettaisiin ja saataisiin harrastustoiminnan ympärille yhteinen tekemisen meininki. Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko nosti puheessaan esiin kulttuurin hyvinvointivaikutukset sekä ennaltaehkäisevässä että kriisien jälkeisessä toiminnassa. Risikko vertasi Kevätpäiviä lentokoneen happinaamariksi, joka tuo virtaa ja voimia meille lasten ja nuorten kanssa toimiville, jotta jaksamme auttaa heitä pärjäämään.
Key Note puheenvuorossa tulevaisuusasiantuntija ja Tulevaisuuskoulun perustaja Otto Tähkäpää kertoi välähdyksiä vaihtoehtoisista tulevaisuuksista, nuorten tulevaisuusahdistuksesta ja antoi ratkaisuja sen lievittämiseen. Vuoden 2020 rehtoriksi valittu Pekka Paappanen taas nosti kommenttipuheenvuorossaan esille sen, miten tärkeää meidän aikuisten on luoda suotuisat olosuhteet lapsille ja nuorille.
Harrastamisen Suomen mallin laadun elementtejä
Harrastamisen Suomen mallin työpajakierroksella käsiteltiin mallia ja harrastusten laadun elementtejä useista eri näkökulmista. Työpajojen koonnin perusteella Harrastamisen Suomen mallin toiminnan ja harrastamisen laadun edistämisessä keskeistä ovat muun muassa seuraavat asiat:
- Kunnan strategiaan kirjaukset harrastustoiminnasta
- Koko kunnan harrastamisen kuvan ja kulttuurin ymmärtäminen sekä koordinointi, missä Harrastamisen Suomen malli on osa kokonaisuutta
- Eri toimialojen johdon sitoutuminen ja yhteinen tavoite harrastustoiminnan edistämiseen
- Riittävän päätösvaltainen johtoryhmä harrastustoiminnan edistämiseen
- Lapsilähtöisyys mukaan alusta alkaen mukana toiminnoissa
- Jokaisella koululla on nimetty harrastustoiminnan yhdyshenkilö tai tiimi