fbpx Hyppää sisältöön

Saavutettavuus-seminaari 23.5.2024

Pellavatehtaankatu 4, 33100 Tampere

Wivi Lönn -sali, Monitoimitalo 13
Pellavatehtaankatu 4, Tampere

Saavutettavuus-seminaari on tarkoitettu kaikille saavutettavuudesta kiinnostuneille. Saavutettavuus-seminaarin järjestää Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, jonka koordinoiman Saavutettava Harrastamisen Suomen malli -hankkeen loppuseminaari antaa lähtölaukauksen päivälle.

Hankkeen loppuseminaaria on mahdollista seurata myös striiminä Lastenkulttuurin Youtube-kanavan kautta. Linkki striimiin löytyy alempaa painikkeesta! Osallistumalla tapahtumaan paikan päällä pääset mukaan saavutettavuustyöpajoihin, kuulet kiinnostavia puheenvuoroja ja verkostoidut lastenkulttuurin ammattilaisten kanssa.

Tervetuloa Saavutettavuus-seminaariin Tampereelle!

Seminaaripäivän ohjelma

🕓 Torstai 23.5. klo 9-16

📍 Monitoimitalo 13, Pellavatehtaankatu 4, Tampere

9.00-9.30 ilmoittautuminen, aamukahvi
9.30-10.00 Saavutettavuus-seminaarin avaussanat (Wivi Lönn -sali)
10.00-11.30 Saavutettava Harrastamisen Suomen malli -hankkeen loppuseminaari (Wivi Lönn -sali ja striimaus)

Miksi saavutettavuuden edistäminen on usein vaikeaa, mutta aina välttämätöntä?
Pilvi Kuitu, toiminnanjohtaja, Kulttuurikeskus PiiPoo

Kuitu palkittiin viime marraskuussa Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry:n vuoden 2023 taide- ja kulttuurialan asiantuntija -palkinnolla nimenomaan hänen valtakunnallisesti merkittävän ja uraauurtavan kulttuurin saavutettavuuden puolesta tehdyn työn ansiosta.

Saavutettavampi harrastus -suositukset 
Aura Linnapuomi, erityisasiantuntija, Kulttuuria kaikille -palvelu

Kulttuuria kaikille -palvelu on tukenut jo kahdenkymmenen vuoden ajan alan ammattilaisia kulttuuripalveluiden ja -toiminnan saavutettavuuden, moninaisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämisessä kaikkialla Suomessa.

Saavutettavampi harrastus -merkki 
Tetti Tuhkio, hankekoordinaattori, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto
11.30-12.45 Lounas (Museoravintola Valssi, museokeskus Vapriikki, Alaverstaanraitti 5)
12.45-14.15 Näkökulmia saavutettavuuteen  (Wivi Lönn -sali, Monitoimitalo 13)

12.45-13.30  Moninaisuusagentit
Moninaisuusagentit ovat kokeneita taide- ja kulttuurialan ammattilaisia, joilla on monikulttuurinen tausta, strateginen moninaisuusosaaminen sekä suomalaisen työetiikan tuntemusta. He tarjoavat taide- ja kulttuurialan toimijoille asiantuntijuutensa, ulkopuolisen silmän uusia näkemyksiä sekä käytännöllistä tukea inkluusion toteuttamisessa.

13.30-14.15 Salamapuheenvuoroja saavutettavuuden edistämisen hyvistä käytännöistä

Kuvailutulkkauksen hyödyntäminen sirkuksessa
Lari Aaltonen, tuottaja, Sorin Sirkus 

Lastenkulttuuri Mukana Muutoksissa -hankkeessa
Kirsti Kostamo-Kleemola, hankekoordinaattori, Vamlas ry
Rebekka Harju, Lastenkulttuurikeskus Pyykkituvan kulttuurituottaja, Vantaan kaupunki

Lastenkulttuurikeskus Pyykkituvalla järjestettyjen kehittämistyöpajojen esittely: erityislapsiperheille järjestettiin taiteellisia kehittämistyöpajoja syksyllä 2023 ja toukokuussa 2024, joissa kuultiin osallistujien kokemuksia osallisuudesta ja kulttuuripalveluista. Perheiden kanssa pohdittiin mm. mitä on kulttuurinen hyvinvointi ja kulttuurinen kokeminen merkitsevät heille ja ovatko lastenkulttuurikeskukset saavutettavia ja esteettömiä ihan kaikille lapsille. Työpajoissa edistettiin lastenkulttuuripalveluiden saavutettavuutta osallistujien kokemuksiin perustuen esimerkiksi motorisen toiminnan tuen, toiminnan ohjaamisen tuen ja toiminnan sisältöjen näkökulmasta.

5×2-taideopetuksen malli
Roi Ruuskanen, kulttuurituottaja, Annantalon lastenkulttuuri

5×2-taidekurssi antaa helsinkiläisille alakoululaisille yhdenvertaisen mahdollisuuden löytää polkuja taiteen äärelle ja innostua taiteen tekemisestä positiivisen kokemuksen kautta.
14.15-14.45kahvi
14.45-15.15Taidekasvatus osallisuuden, merkitysten ja mahdollisuuksien maisemassa
Laura Huhtinen-Hildén (FT, MuM), yliopettaja ja johtava tutkija, CuWeRE, Metropolia Ammattikorkeakoulu ja Suomen taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorio

Puheenvuorossa kulttuurihyvinvoinnin ja musiikkipedagogiikan yliopettaja ja CuWeREn johtava tutkija Laura Huhtinen-Hildén puhuu saavutettavasta pedagogiikasta: miten ammattilaisen työotteet ja pedagoginen ajattelu voivat edesauttaa osallisuuden kokemusten syntymistä.  Puheenvuoron mahdollistaa Suomen taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorio.
15.15-16.00Taiteellista tulevaisuusajattelua
Ilpo Rybatzki, taidekasvattaja, Tulevaisuuskoulu, Lasten ja nuorten säätiö. 

Puheenvuorossa tarkastellaan tulevaisuusjattelun perusteita ja pohditaan taidekasvatuksen mahdollisuuksia tulevaisuuskasvatuksessa. Mikä on oma suhteesi tulevaisuuteen?

Tapahtuman infot ja käytänteet

Osallistumismaksu

Tapahtumaosallistumisen hinta muille kuin liiton jäsenille 35 euroa. Laskutustiedot kerätään ilmoittautumisen yhteydessä.

Tilojen saavutettavuus

Monitoimitalo 13 onTampereen kaupungin tila. Monitoimitalo 13:n saavutettavuusselosteen löydät täältä: https://www.tampere.fi/nuoret/nuorten-kulttuurikeskus-monitoimitalo-13

Yhteystiedot

Saavutettavuus-seminaarin ilmoittautumiseen, ohjelmaan ja järjestelyihin liittyviin kysymyksiin vastaa liiton koordinaattori Henna Kojo. Saavutettava Harrastamisen Suomen malli -hankkeen loppuseminaariin liittyviin kysymyksiin vastaa hankekoordinaattori Tetti Tuhkio.

Yhteystiedot löytyvät liiton henkilökunnan yhteystietosivuilta.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.