fbpx Hyppää sisältöön

Suunnannäyttäjänä Reggio Emilia -pedagogiikka

Raatihuoneenkatu 15, 13100 Hämeenlinna Hämeenlinna

Reggio Emilia -pedagogiikkaa käsittelevä koulutuspäivä on osa perinteisiä Kuvataidekoulujen liiton Kevätpäiviä ja se on myös Suomen Reggio Emilia -yhdistyksen koulutuspäivä, joka toteutetaan Hämeenlinnassa.

Koulutuspäivä järjestetään yhteistyössä kansainvälisen Reggio Children -keskuksen, Suomen Reggio Emilia -yhdistyksen, Kuvataidekoulujen liiton ja Hämeenlinnan Aimokoulun kanssa. Koulutuspäivä on avoin kaikille kiinnostuneille!

Pohjois-Italiassa sijaitseva Reggio Emilian kaupunki on antanut nimensä kasvatusfilosofialle, joka on vaikuttanut maailmanlaajuisesti varhaiskasvatukseen ja taideopetukseen. Reggio Emilian kunnallisissa päiväkodeissa kehitetylle pedagogiikalle on tunnusomaista tutkiva, innostuva ja ihmettelevä asenne, jossa ei ole valmiita kaavoja, kehitysaikatauluja eikä tiukkaa tulosten mittaamista. Kasvattajia innostetaan etsimään luovaa ja tutkivaa asennetta itsestään. Keskeistä on myös kokonaisvaltainen ymmärrys lasten tarpeista ja oikeuksista niin taiteeseen kuin tieteeseenkin. Reggiolaisen kasvatusfilosofian isä oli Loris Malaguzzi (1920–1994), jonka elämäntyö keskittyi kaupungin päiväkotien johtamiseen. Kun vastaperustettujen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen kehittämistyö 1980-luvulla käynnistyi, reggiolainen kasvatusajattelu kiinnosti suuresti koulujen opetuksen suunnittelijoita. Kuvataidekoulujen liitto järjesti useita opintomatkoja Reggio Emiliaan ja tuotti Suomeen pedagogiikkaa esitelleen näyttelyn Lapsen sata kieltä. Liiton aktiivisuuden ansiosta myös päiväkotien henkilöstö kiinnostui ja reggiolaiset näkemykset levisivät suomalaiseen varhaiskasvatukseen.

Nyt on aika päivittää tietojamme pedagogiikasta, joka on jatkuvasti kehittyvä ja uudistuva prosessi. Mitä voimme oppia Reggio Emiliasta tänään? Taustatietoa löytyy osoitteesta https://www.reggiochildren.it

Koulutuspäivän luennoitsija on Claudia Giudici ja tulkkina toimii FM Leena Taavitsainen-Petäjä. Claudia Giudici on koulutukseltaan psykologi, joka on toiminut sekä Reggio Emilian kaupungin päiväkotien että pedagogisen tutkimus- ja dokumentointikeskuksen pedagogisena ohjaajana ja koordinaattorina.

Työssään Reggio Children -organisaatiossa hän on vastannut opettajien ammatillisesta täydennyskoulutuksesta ja useista tutkimusprojekteista koskien mm. pedagogisten ympäristöjen suunnittelua ja opetuksen käytäntöjä. Hän on myös koordinoinut useita kansainvälisiä tutkimusprojekteja mm. New Hampshiren yliopiston (USA) ja Milanon Bicocca yliopiston kanssa. Claudia Giudici on toiminut Reggio Childrenin puheenjohtajana ja Reggio Emilian päiväkotien johtajana viisivuotiskaudet. Hän on myös kasvatuspsykologian professori Modenan ja Reggio Emilian yliopistossa.

Ilmoittaudu oheisella Kuvataidekoulujen liiton linkillä 17.4.2023 mennessä. Paikkoja on rajoitetusti!

SUUNNANNÄYTTÄJÄNÄ REGGIO EMILIA -PEDAGOGIIKKA

9.30–10.00 Ilmoittautuminen ja aamukahvi
10.00–10.15 Tervetuloa!
Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen avaa
koulutuspäivät
10.15– Mitä on Reggio Emilia -pedagogiikka? – johdanto lapsilähtöiseen
pedagogiikkaan
Päivän luennoitsija Claudia Giudici, Reggio Children
Koulutuspäivän tulkkina toimii FM Leena Taavitsainen-Petäjä
n. 12.00–13.00 Lounas
13.00–15.00 Opettajan rooli oppimisprosessissa ja käytännön esimerkkejä
n. 15.00–15.30 Kahvitauko
15.30–17.00 Taideopetus ja taiteiden merkitys

18.00– ILTAOHJELMA:
Hämeenlinnan kaupungin vastaanotto
Pientä purtavaa
Rentoa yhdessäoloa, kippistelyt ja lyhyitä puheenvuoroja
Kuvataidekoulujen liiton puheenjohtaja Johanna Kivioja ojentaa
Elisse Heinimaalle Suomen Leijonan ritarimerkin.

19.30– n.20.00 LINTUDISCO
Mediataiteilija Pasi Aution ja tanssitaiteilija Saku Koistisen osallistava
performanssi Lintudisco, jossa pääset tanssimaan lintujen äänistä luodun
musiikin tahtiin.

Pasi Autio (s. 1974, Vaasa) on helsinkiläinen mediataiteilija, jonka teoksia on esitetty lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä vuodesta 2000 alkaen. Saku Koistinen (s. 1978, Heinävesi) on tanssija ja koreografi, joka on tehnyt omia koreografioita vuodesta 2010 sekä esiintynyt ja kiertänyt Teac Damsan (Michael Keegan-Dolan) sekä Tero Saarinen Companyn kanssa.

OSALLISTUMISMAKSUT:
1 päivän osallistumismaksut (Suunnannäyttäjänä Reggio Emilia -pedagogiikka) Kuvataidekoulujen liiton jäsenkoulun edustaja / Reggio Emilia -yhdistyksen jäsen / 160 € / osallistuja
Kuvataidekoulujen liiton Infokoulun edustaja / 190 € / osallistuja
Muut 205 € / osallistuja 2 päivän osallistumismaksut (Kuvataidekoulujen liiton päivä kts. www.youngart.fi)
Kuvataidekoulujen liiton jäsenkoulun edustaja / Reggio Emilia -yhdistyksen jäsen / 230 € / osallistuja
Kuvataidekoulujen liiton Infokoulun edustaja / 260 € / osallistuja
Muut 285 € / osallistuja

Osallistumismaksut sisältävät päivien ohjelman, tulkkauksen sekä ateriat. Torstain osallistumismaksuun sisältyy illanvietto. Peruutusehdot: Ohjelmamuutokset mahdollisia. 10-2 vrk ennen seminaaria perutuista ilmoittautumisista laskutetaan 30% osallistumismaksusta, sen jälkeen koko maksu. Maksuton peruutus ainoastaan sairaanhoitajan- tai lääkärintodistuksella.

ILMOITTAUTUMINEN:
Sitova ilmoittautuminen 17.4.2023 mennessä verkkolomakkeella:
https://link.webropolsurveys.com/S/0385E5F2A0E7E674

AVOIN HOTELLIKIINTIÖ AJALLE 27.-28.4.2023:
Osallistujat varaavat ja maksavat majoituksensa itse.
Avoin hotellikiintiö Scandic Hämeenlinna City -hotellissa tunnuksella ”BKEV270423” voimassa 13.4.2023 saakka.
Huoneita saatavilla hotellin varaustilanteen mukaan, varaa majoituksesi siis ajoissa.
SCANDIC HÄMEENLINNA CITY
Raatihuoneenkatu 16
13100 Hämeenlinna

97 € yhden hengen huone / vuorokausi
117 € kahden hengen huone / vuorokausi
Varaukset netin kautta tai puhelimitse +358 3 4108 1632 / sähköpostitse: hameenlinnacity@scandichotels.com

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.