fbpx Hyppää sisältöön

Unelmana luokkabändin äänittäminen studiossa

On tavallinen talvinen aamu Seinäjoella Etelä-Pohjanmaalla. Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetan pihaan kaartaa linja-auto, josta purkautuu pihalle luokallinen alakoululaisia. Oppilaat näyttävät kantavan varusteinaan erilaisia soittimia. Innokkuutta on selvästi ilmoilla. Muutama tapailee tarkasti valittuja ukulelen sointuja ennen astumistaan sisään Kalevan Navettaan. Toiset marssivat sisään päättäväisemmin. Ellei paremmin tietäisi, kyseessä saattaisi olla flash mob, jolla yllätetään niin kulttuurikeskuksen vieraat kuin työntekijätkin. Ei ehkä olekaan niin tavallinen aamu. Liekö innokkuudessa kyse siitä, että unelmista ollaan tekemässä totta.

Liekö innokkuudessa kyse siitä, että unelmista ollaan tekemässä totta.

Linja-autolla kulttuurikeskukseen matkannut seurue on Kärjen koulun 5B-luokka, joka on opettajansa Mari Honkasen kanssa tulossa äänittämään musiikkia Kalevan Navetan soittotila Kammioon. Kappaleita on harjoiteltu musiikintunneilla ja koulun kerhotunneilla on taitoja päästy jalostamaan. Luokan unelmana on ollut päästä tutustumaan oikeaan äänitysstudioon ja tallentaa äänitys ammattilaisten toimesta. Lastenkulttuurikeskus Louhimon toimesta unelma alkaa konkretisoitumaan.

Suoraviivaiselta kuulostavan prosessin taustalta löytyy paljon merkityksellisiä tekoja. Luokka on esittänyt yhdessä sovittamiaan kappaleita koulullaan saadakseen soittoon varmuutta. Oppilaat ovat pitäneet bändikokouksia ja välitunneilla on kokoonnuttu omaehtoisesti harjoittelemaan kappaleita lisää. Yksi oppilaista on suunnitellut bändille logon. Oppilaat ovat prosessissa musiikkisisällön ja yhteisen tekemisen ohessa päässeet tutustumaan myös yrittäjyyskasvatukseen. Esiintymisasut on hankittu sponsoreiden tuella ja kuljetuskustannukset on neuvoteltu katettavan koulujen kerhotoiminnan budjetista. Studiomatka myös dokumentoitiin kännykkäkameralla ja siitä editoitiin kaksi musiikkivideota, jotka näytettiin koululla tuplasinglen julkistamistilaisuudessa. 

Kuva: Jarkko Salo

Kärjen koulun projekti on hieno esimerkki siitä, miten koulun musiikinopetus, koulujen kerhotunnit sekä kulttuuri- ja yrittäjyyskasvatus yhteistyössä lastenkulttuurikeskuksen kanssa voi muodostaa yhtenäisen monialaisen oppimiskokonaisuuden. Erityisen merkityksellistä on hahmottaa, että oppimista voi tapahtua muuallakin kuin koulun luokkatiloissa. On aivan selvää, että lastenkulttuuritoimijat kaipaavat rinnalleen tulenkantajia, jotka haasteiden sijaan näkevät mahdollisuuksia. Unelmista voidaan tehdä totta. Tätä kaikkea kuvaa myös luokan oma voimalause, joka heillä on ollut käytössään jo ensimmäiseltä vuosiluokalta saakka: “Yhteistyöstä voimaa saa”. Parhaat kokonaisuudet valmistuvat toisia kuunnellen.

Kirjoittaja: Tuomo Kallio, lastenkulttuurikoordinaattori, Lastenkulttuurikeskus Louhimo

Blogin kollaasikuva: Meeri Huutoniemi, editointi: Omar Zouiter

Lastenkulttuurikeskus Louhimolla on pitkä historia musiikkiharrastamisen mahdollistamisesta. Louhimon muutto keväällä 2020 uusin toimitiloihin Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetalle lisää mahdollistamisen mahdollisuuksia. Erityistä lisäarvoa tuo kiinteistössä sijaitseva soittotila Kammio, jonka opetusstudiossa voi tehdä laadukkaita äänityksiä. Louhimo järjestää studiossa koululaisille äänitysmahdollisuuksia säännöllisesti.

louhimo.com
Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.