fbpx Hyppää sisältöön

Museot harrastukseksi

Museot ovat täynnä tarinoita ja ne tarjoavat mielenkiintoisen ja esteettisen oppimisympäristön. Harvoille, etenkään lapsille ja nuorille kuitenkaan tulee mieleen harrastaa museonäyttelyitä tai seurata museoiden tapahtumia ja kerhoja, vaikka tutkitusti kulttuuri toimii ikään kuin porttina terveempään ja onnellisempaan elämään. Moniin museoihin on maksuton sisäänpääsy alle 18-vuotiaille ja monessa museoissa pystyy osallistumaan itsenäyttelyyn muutoinkin kuin katsomalla silmillä.

Museot kätkevät sisäänsä tarinoita, joita ei kuultaisi ilman museota. Kulttuuri ehkäisee sairauksia, opettaa empatiaa ja peilaa katsojansa tunteita. Esimerkiksi taide saattaa vihastuttaa samaan aikaan toista, kun toista se ihastuttaa, sillä ihminen peilaa kokemuksiaan katsoessaan taidetta. Taiteen tekemisessä oma kädenjälki tulee näkyväksi ja ihminen tulee kuulluksi. Taiteesta myös saa yhteisen kielen, kun yhteistä kieltä ei muutoin löydy. Museot toimivat kompassia suunnalle, jota kohti menemme ja mitä opimme menneestä. 1

Esimerkkinä kerron lyhyesti Vaasan kaupungin museoiden toiminnasta. Vaasan kaupungin museoihin kuuluu viisi kohdetta: Pohjanmaan museo, Kuntsin modernin taiteen museo, Tikanojan taidekoti, Vanhan Vaasan museo (avoinna vain kesä-elokuu) ja Vaasan taidehalli. Vaasan kaupungin museoilla vuosittain on noin 12 näyttelyä ajankohtaisista aineista. Voit tutustua aitoihin, autenttisiin esineisiin, teoksiin ja peilata menneisyyttä ja nykyisyyttä nykyhetkeen ja omiin kokemuksiisi. Lisäksi museoissa tarjotaan tekemistä kaiken ikäisille, jotka ilmoitetaan museoiden verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavilla. Säännöllistä tarjontaan kuuluu taiteilijatapaamisia, yleisöopastuksia, lasten taidekerhoja ja Nuorten museoraatia. Henkilöstöresurssien ja budjetin sallimissa rajoissa järjestämme kaiken ikäisille säännöllisesti työpajoja ja tapahtumia. Pohjanmaan museossa voit suorittaa tehtäväratoja ja tutustua verkossakin opetusmateriaaleihin ja vaihtelevasti myös muissa museoissa Pohjanmaan museossa voit myös haistella menneitä hajuja ja kuunnella kerrottuja kertomuksia ajan henkilöiltä. Kuntsin modernin taiteen museossa pääset monessa näyttelyssä tekemään ja osallistumaan näyttelyyn, Tikanojan taidekodin kolmannessa kerroksessa voit heittäytyä toiseen maailmaan ja ottaa valokuvan itsestäsi taideteoksessa siellä olevalla lavalla.

Museon näyttelyihin voi tulla yksin ja yhdessä. Museossa et ole yksin, vaan museon välittämät tarinat ovat seuranasi näyttelyteosten ja esineiden kautta. Sinun on lupa tuntea ja olla sekä kritisoida esillä olevaa, mutta ei kuitenkaan koskea esineisiin ja teoksiin, sillä ne kuluvat kosketuksesta ja tarinoiden ja kertomusten toivotaan myös jatkuvan tuleville sukupolville. Olet tervetullut museoihin ihan omana itsenäsi.

Kirjoittaja: Liisa Palomäki, Vaasan kaupungin museoiden museopedagogi


Blogiteksti on Pedagogisen toiminnan perusteet lasten ja nuorten harrastustoiminnassa -koulutuksen kesän 2022 opiskelijan tuotos. Koulutus suunnattiin lasten ja nuorten harrastustoiminnan ohjaajille, erityisesti Harrastamisen Suomen mallissa mukana oleville. Kurssin suorittaneet opiskelijat osallistuivat pedagogiikkaa ja lapsen kehitystä monipuolisesti käsitteleville luennoille, kohtasivat muita harrastustoiminnan ohjaajia vertaismentortyöskentelyn yhteydessä ja lopuksi kirjoittivat luentoihin ja kirjallisuuteen perustuvat kehittämistehtävät.
Koulutuksen järjestivät Suomen taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorio ja Taideyliopiston Avoin kampus yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön ja Olympiakomitean kanssa. Koulutus toteuttaa kansallisen lapsistrategian toimeenpanosuunnitelmaa.

1 mm. Laitinen, Liisa 21.10. 20217 ”Näkökulmia taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksista”. Sitra. käyty osoitteessa https://www.sitra.fi/artikkelit/nakokulmia-taiteen-ja-kulttuurin-terveysvaikutuksiin/ 4.3.2022

Kuva: Michał Parzuchowski (Unplash)

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.