Äitienpäivän jälkeen on hienoa aloittaa Lastenkulttuurin juhlaviikko. Osassa maata aloitamme juhlaviikon mollivoittoisesti koulujen ollessa suljettuina jo toista viikkoa. Opettajien lakko on nostanut esiin sanan lapsilähtöisyys. Näinä aikoina lapsilähtöisyys tuntuu aika kliseiseltä ja jopa naivilta sanalta, jota viljellään juhlapuheissa ja poliittisissa ohjelmissa. Tekoja aikuisilta näkee lapsilähtöisyyden edistämiseksi vähemmän. Mollivoittoiseksi lakon tekee se, että ne, joihin eniten yhteiskunnan eli aikuisten riidat sattuvat ovat heikoimmassa asemassa olevat lapset ja nuoret. Kouluihin palaa jälleen kolhuja saaneita nälkäisiä lapsia ja nuoria, joiden usko aikuisiin on entistä huonompi.
Lastenkulttuurin juhlaviikolla 9.-15-5-2022 nostetaan esiin monipuolista lastenkulttuuria ja sen tekijöitä sekä lasten itsensä ja lasten yhdessä ammattilaisten kanssa tekemää taidetta. Haluankin nostaa yhden läheltä seuraamani tiimin tekemän työn esiin. Tässä korostuu se, että lapsilähtöisyys voi olla tekoja ja valintoja. Kyseessä on Suomen suurimman kulttuurikasvatusohjelman, Taidetestaajat, tiimi. Tämä ryhmä joutui ensin yli kaksi vuotta järjestelemään uudelleen, uudelleen, uudelleen, uudelleen ja vielä kerran uudelleen kasiluokkalaisten taidelaitosvierailuja koronapandemian takia. Vierailuja ei peruttu tiimin toimesta. Jos koulut ja taidelaitokset pystyivät taidelaitosvierailun järjestämään niin ne toteutettiin. Vaikka lähes koko Suomi oli koronan takia kiinni, niin eri puolilla maata onnistuttiin edes osa kaseista viemään taiteen äärelle. Useasti tästä uupuneen tiimin sisällä keskusteltiin, mutta kun lähtökohta toiminnalle on ”Jotta jokainen kasi voi tuntea taiteen”, niin Taidetestaajat-tiimi ei vierailuja perunut. Olen suunnattoman ylpeä siitä miten tämä tiimi on pitänyt nuorten puolia vaikeista ajoista huolimatta. Lapsilähtöisyys on tekoja.
Samalla tiedostan, että Taidetestaajat tiimi ei varmasti ole ainoa lastenkulttuurin parissa toimiva taho joka näin on tehnyt. Kiitos teille kaikille, jotka olette pitäneet ja tulette pitämään lasten ja nuorten puolia!
Lastenkulttuurin juhlaviikko huipentuu Lastenkulttuuripäivään 15.5.2022, jolloin Suomen lastenkulttuuriliitto täyttää seitsemän vuotta, siirtyy siis ekalle luokalle! Liiton täyttäessä vuosia on muistettava myös niitä lastenkulttuurin toimijoita ja konkareita, jotka ovat olleet Taikkulamppuverkoston alusta vuodesta 2003 alkaen olleet luomassa parempaa ja verkostomaisempaa lastenkulttuuria Suomeen. Taikalamppuverkoston toimijat perustivat liiton vuonna 2015. Silloisen 14 jäsenorganisaation perustamasta liitosta on tullut jo 35 varsinaisen jäsenorganisaation muodostama koko maan kattava asiantuntijaverkosto. Ja verkosto kasvaa edelleen. Kiitos siis liiton perustajajäsenille, sitä edeltäneelle Taikalamppu-verkostolle, liiton jäsenorganisaatioille ja sidosryhmille!
Juhlaviikolla juhlistetaan lastenkulttuurin tekijöitä. Liiton jäsenorganisaatioita yhdistää laatutekijät. Olemme sitoutuneet Lastenkulttuurin laatukäsikirjaan, joka on juuri päivitettävänä. Laatutekijöihin liittyvät verkoston yhteiset arvot, jotka edellä mainitun lapsilähtöisyyden lisäksi ovat taide, laatu ja yhdenvertaisuus. Lasten ja nuorten kanssa tehtävässä taiteessa ja kulttuurissa laatu on vaativa osa-alue, jota on jatkuvasti vaalittava. Verkoston toimijoiden on uudistauduttava ja kouluttauduttava jatkuvasti. Lastenkulttuurin ammattilaiset, nostakaa juhlaviikolla tekemänne työ äänekkäästi esiin, olette parasta A- luokkaa.
Tänään lastenkulttuurin juhlaviikon alkaessa olen kiitollinen verkostostamme ja sen osaamisesta. Olen erityisen kiitollinen ja ylpeä liiton työntekijöistä. Pääsen läheltä, tai ainakin etänä läheltä, katsomaan sitä innostusta, ammattimaisuutta ja sitoutumista jolla tämä yhteisö tekee työnsä päivästä toiseen. Superia!
Kiitokset myös liiton hallitukselle, joka hienosti ja ennakkoluulottomasti vie liittoa eteenpäin ja tukee toimistoa työssään!
Lopuksi sana lapsille ja nuorille. Teitä varten lastenkulttuuria tehdään. Teiltä saamamme palaute vie toimintaamme eteenpäin, on se palaute hyvää tai pettymysten sanelemaa. Me teemme työtä sen eteen, että te viihdytte, nautitte, oivallatte, ihmettelette, arvostelette ja opitte. Olette tärkeitä ja hyviä juuri tuollaisina.
Lastenkulttuurin toimijat perehtyvät tänä vuonna erityisen tarkasti teemaan osallisuus. Haluamme olla entistä parempia siinä, että pystyisimme osallistamaan teidät paremmin toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen. Osallisuuden äärelle kokoonnumme Valtakunnallisessa Lastenkulttuurifoorumissa Järvenpäässä 1.-2.11.2022. Ollaksemme entistä parempia lastenkulttuurin tekijöinä.
Juhlistetaan lastenkulttuuria ja sen tekijöitä!
Aleksi Valta
Toiminnanjohtaja
Suomen lastenkulttuuriliitto