Suomen lastenkulttuuriliiton EU-vaalitavoitteet 2024
Polarisaation, vastakkainasettelun ja konfliktien kärjistämässä Euroopassa lastenkulttuurin, eli lapsille suunnatun ja lasten kanssa yhdessä tehdyn taiteen ja kulttuurin, merkitys on äärimmäisen tärkeää.
Taide ja kulttuuri kuuluvat lapsille ja nuorille – ne tukevat heidän kasvuaan, oppimistaan ja kokonaisvaltaista hyvinvointiaan. Euroopassa on osaava ja innostunut lastenkulttuurin toimijakenttä, joka tuottaa taide- ja kulttuuripalveluita lapsille ja yhdessä lasten kanssa. Lastenkulttuurin kautta vahvistuva kulttuurinen osallisuus on investointi lasten kykyyn toimia aktiivisina kansalaisina yhteiskunnassa läpi elämän.
Jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla oikeus taiteen tekemiseen ja kokemiseen asuinpaikkaan ja varallisuuteen katsomatta joka puolella Euroopan unionia. Tämä oikeus on kiinni aikuisten teoista.
1. Europarlamentaarikkojen on edistettävä kansainvälisesti merkittäviä suomalaisia kulttuurikasvatuksen innovaatioita
Jotta kaikilla lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus kokea ja tehdä taidetta ja kulttuuria, on kulttuurikasvatussuunnitelmat saatava velvoittavaksi osaksi koulujen opetussuunnitelmia. Suomessa kehitetyt, koulupäivän aikana tapahtuvat kulttuurikasvatusinnovaatiot; Kulttuurikasvatussuunnitelmat ja Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelma, tulee saada näkyviin Euroopassa.
Innovaatiot tulee saada pysyväksi osaksi suomalaista peruskoulua, mikäli haluamme noususuhdanteisen sivistysvaltion ja maanosan. Tarvitaan rahoitus valtakunnallisiin kulttuurikasvatuksen kehittämisohjelmiin, jollaiset löytyvät tällä hetkellä mm. Norjasta, Portugalista, Armeniasta ja Unkarista.
2. EU-rahoitukset tulee tukea paremmin lastenkulttuuria ja kulttuurikasvatusta
UNESCOn Framework for Culture and Art Education on helmikuussa 2024 julkaistu dokumentti taidekasvatuksen edistämiseksi jäsenvaltioissa. Dokumentin tulee toimia kulttuuri- ja taidekasvatuksen rahoitusinstrumenttien perustana.
Polarisaation kasvaessa Euroopassa EU-rahoituksissa tulee kasvattaa rahoitusta ja rahoitusmomentteja, jotka kohdistuvat niihin lapsiin ja nuoriin, joilla mahdollisuus kulttuurin ja taiteen kokemiseen on rajallista.
Byrokratiaa tulee vähentää EU-hankkeissa tai on lisättävä kansallista tukea. EU-hankkeissa on edelleen aivan liian suuri määrä byrokratiaa. Pienille toimijoille byrokratian määrä on kestämätön.
3. Kulttuuri- ja taidealan kansainvälisyyttä tulee edistää
Osallistuminen (matkustaminen) kansainvälisiin verkostotapaamisiin Eurooppaan on kallista maanosan laidoilta, kuten Suomesta. Jäämme yksin Euroopan laidalle, jos kansainvälistä toimintaa ei tueta. Suomi on monesti hyvä esimerkki Euroopassa ja maailmassa, mutta monessa asiassa voisimme ottaa oppia muilta. Kulttuurialan toimijoiden osallistuminen kansainvälisiin verkostoihin pitää olla tavoitteena EU-politiikassa ja sitä pitää tukea eri rahoitusinstrumentein EU-tasolla. Merkitys toimijoille Suomessa on valtava.
Suomen lastenkulttuuriliitto on valtakunnallinen lastenkulttuuritoimijoiden keskusjärjestö, joka edistää lastenkulttuurialan toimintaa ja tunnettuutta. Liitolla on 37 varsinaista jäsentä ympäri Suomea ja sen toimisto sijaitsee Tampereella. Liitto on kansainvälisesti erittäin verkostoitunut ja on mukana useissa eurooppalaisten rahoitusmomenttien hankkeissa. Liitto on European Network of Cultural Centres (ENCC) organisaation jäsen.
Toiminnanjohtaja Aleksi Valta on European Network of Observatories in the Field of Arts and Cultural Education (ENO) hallituksen jäsen ja Arts and Cultural Education Network (ACEnet) organisaation ainoa jäsen Suomesta.
Lisätiedot:
Toiminnanjohtaja Aleksi Valta
Suomen lastenkulttuuriliitto
aleksi.valta@lastenkulttuuri.fi
gsm. 040 8205425
EU-vaalipäivä Suomessa on 9.6.2024
Oikeusministeriön sivut: vaalit.fi/europarlamenttivaalit
Kampanjakuvat
Voit jakaa alla olevia kampanjakuvia sosiaalisen median kanavissasi. Käytä postausten ohessa hästägiä #lastenkulttuuri