Uusi Saavutettavampi harrastus -merkki viestii harrastusten esteettömyydestä ja saavutettavuudesta. Sen tarkoituksena on helpottaa harrastusten järjestäjiä ja harrastajia löytämään toisensa.
Saavutettavampi harrastus -merkki viestii harrastustoimijan sitoutumisesta moninaisuuden huomioimiseen ja saavutettavuuden kehittämiseen.
– Se on siis kaikille harrastustoimijoille tarkoitettu asennemerkki jolla voi korostaa viestinnässään tahtotilaansa ja toimiaan saavutettavuuden ja moninaisuuden kokonaisvaltaiseksi huomioimiseksi, hankekoordinaattori Tetti Tuhkio Suomen lastenkultuurikeskusten liitosta sanoo.
Saavutettavuus on jatkuvaa toiminnan kehittämistä
Saavutettavampi harrastus -merkillä ja siihen liittyvien suositusten tuella pyritään edistämään sitä, että kaikki saavat nauttia harrastamisen iloista ja hyödyistä.
– Merkin suositukset auttavat tunnistamaan ja poistamaan osallistumisen esteitä ja kannustavat kehittämään ja toteuttamaan entistä saavutettavampia harrastuksia, Pilvi Kuitu, Kulttuurikeskus PiiPoon toiminnanjohtaja kertoo.
Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton Saavutettava Harrastamisen Suomen malli -hankkeessa yhtenä asiantuntijana toimiva Kuitu palkittiin viime marraskuussa Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry:n vuoden 2023 taide- ja kulttuurialan asiantuntija -palkinnolla nimenomaan hänen valtakunnallisesti merkittävän ja uraauurtavan kulttuurin saavutettavuuden puolesta tehdyn työn ansiosta.
Toisena asiantuntijaorganisaationa hankkeessa on mukana Kulttuuria kaikille -palvelu, joka on tukenut jo kahdenkymmenen vuoden ajan alan ammattilaisia kulttuuripalveluiden ja -toiminnan saavutettavuuden, moninaisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämisessä kaikkialla Suomessa.
Merkin käyttäjiä tuetaan suosituksilla ja koulutuksella
Saavutettavampi harrastus -suositusten avulla halutaan nostaa saavutettavuus ja esteettömyys esille laajemminkin sekä kannustaa harrastusten järjestäjiä huomioimaan moninaisuutta. On hyvä muistaa, että moninaisuuden huomioiminen ja saavutettava toiminta eivät ole valintakysymyksiä.
– Saavutettavampi harrastus -suosituksilla pyritään edistämään saavutettavuuden toteutumista mahdollisimman laajasti ja monipuolisesti. Niiden taustalla on jokaisen oikeus harrastaa. Kansainväliset ihmisoikeussopimukset ja lainsäädäntö velvoittavat harrastusten järjestäjiä ja toteuttajia poistamaan osallistumisen esteitä ja edistämään yhdenvertaisuutta. Suositusten taustalla on monialainen yhteiskehittäminen ja kokemukset toimivista ratkaisuista, erityisasiantuntija Aura Linnapuomi Kulttuuria kaikille -palvelusta sanoo.
Saavutettavampi harrastus -merkin lanseeraus on osa Saavutettava Harrastamisen Suomen malli -hanketta, jonka koodrinoimiseen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto on saanut rahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Saavutettava harrastamisen Suomen malli -hanke pohjautuu vuosina 2018–2020 toteutettuun Saavutettava taideharrastus 2 (SATA2) -hankkeeseen, jossa rakennettiin toimintamalleja tukemaan lastenkulttuurikeskusten ja taiteen perusopetuksen saavutettavuutta.
Saavutettavampi harrastus -merkin käyttäjäksi voi ilmoittautua, mikäli on valmis sitoutumaan tavoitteelliseen toiminnan kehittämiseen kohti entistä yhdenvertaisempaa ja saavutettavampaa harrastustoimintaa. Myöhemmin tämän kevään aikana merkin käyttäjille on luvassa verkkokoulutus, jossa avataan suosituksia ja nostetaan esiin niiden kannalta merkityksellisiä valintoja ja ratkaisuja.
Lisätietoja: Lue lisää hankkeesta hankesivultamme
Lisätietoja merkistä saat osoitteesta: saavutettavaharrastus.fi