fbpx Hyppää sisältöön

Saavutettava Harrastamisen Suomen malli

Saavutettava Harrastamisen Suomen malli -hanke (2023–2024)

Saavutettava Harrastamisen Suomen malli -hanke (SHSM) on Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinoima  ja Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, jonka tavoitteena on edistää yhteistä, kaikille harrastusten järjestäjille sopivaa, harrastamisen saavutettavuusmerkkiä.

SHSM-hanke koostuu viestinnällisestä osuudesta, jossa tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ja merkin käyttöä harrastuksen järjestäjien keskuudessa sekä koulutuksista, joilla pyritään parantamaan harrastustoimijoiden osaamista ja uskallusta tarjota toimintaansa ihan kaikille. Lisäksi hankkeen avulla halutaan lisätä yleistä tietoisuutta ja keskustelua saavutettavuudesta lasten- ja nuorten harrastustoiminnassa.

Hankkeen tausta

Harrastamisen Suomen mallissa tukea tarvitsevia lapsia ja nuoria on huomioitu joissakin kunnissa, mutta tukitoimet eivät ole vielä riittävällä tasolla, jotta kaikilla olisi mahdollisuus harrastaa. Harrastusten järjestäjien kanssa käydyt keskustelut ovat tuoneet esille toiveen, että Suomessa edistettäisiin yhteistä harrastamisen saavutettavuusmerkkiä. Esimerkiksi Saavutettava Taideharrastus -merkki ja Olympiakomitean Lasten Liike -merkki kertovat yhdenvertaisesta ja saavutettavasta harrastustoiminnasta, johon kaikki lapset ovat tervetulleita. Mutta ne koskevat ainoastaan taideharrastuksia ja liikunnallista harrastustoimintaa. Saavutettava harrastusmerkki olisi neutraali merkki, joka voisivat käyttää kaikki harrastusten järjestäjät. 

Saavutettava Harrastamisen Suomen malli -hanke pohjautuu vuosina 2018–2020 toteutettuun Saavutettava taideharrastus 2 (SATA2) -hankkeeseen, jossa rakennettiin toimintamalleja tukemaan lastenkulttuurikeskusten ja taiteen perusopetuksen saavutettavuutta.

Hankkeen koulutukset

Saavutettavuuden edistämiseksi tarvitaan myös koulutusta, jolla kasvatetaan toimijoiden osaamista ja uskallusta tarjota toimintaansa ihan kaikille. Hankkeessa toteutettavat koulutukset sisältävät sekä lyhyitä webinaareja että koko päivän mittaisia asiantuntijakoulutuksia.

Koulutusten aiheina ovat muun muassa erityislasten huomioiminen toiminnassa, tukea tarvitsevien lasten harrastuksen kokeilumahdollisuudet, toiminnan mukauttaminen erityislasten tarpeisiin, toiminnan vieminen koulujen ja iltapäiväkerhojen yhteyteen, viestinnän kehittäminen, eri toimijoiden yhteistyön pilotoiminen.

Koulutusten sisällöistä vastaavat alan asiantuntijat Kulttuuria kaikille ry:stä ja Kulttuurikeskus PiiPoo:sta.

Koulutussisällöt ja niiden aikataulut päivitämme tälle sivulle mahdollisimman pian alkusyksyn aikana.

Hanke mukana tapahtumissa

Esittelemme hanketta, puhuttelemme ihmisiä saavutettavuudesta ja kerromme Saavutettava harrastus -merkistä myös useissa tapahtumissa eri puolella Suomea. Tervetuloa tapaamaan meitä ainakin seuraavissa tapahtumissa (listaa päivitetään tarvittaessa):

Syksy 2023

Kuntamarkkinat 13.–14.9., Helsinki
Lastensuojelupäivät 3.–4.10., Turku
Lastensuojelun perhehoidon päivät 8.–9.11., Seinäjoki
Apuvälinemessut 9.–11.11., Tampere
Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi 15.–16.11., Kaustinen

Kevät 2024

Educa 26.–27.1., Helsinki
Liikkuva koulu ja opiskelu seminaari, maaliskuu
NUORI2024 24.–25.4., Tampere
Saavutettava Harrastamisen Suomen Malli -seminaari, toukokuu
SuomiAreena,25.–28.6., Pori

Hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Pääkuva: Valtti Koivunen


Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.