fbpx Hyppää sisältöön

Lastenkulttuurin juhlaviikko 2021


Juhlaviikon ohjelma 2021

VIRTUAALISET NÄYTTELYT JA VIERAILUT

ESITYKSET JA ELOKUVAT

FESTIVAALIHENGESSÄ

TYÖPAJAT JA ETÄPAJAT

WEBINAARIT JA LIVETAPAHTUMAT


VIRTUAALISET NÄYTTELYT JA VIERAILUT

Nuori Taide 2021 -visuaalisen taiteen verkkotapahtuma 22.5. klo 11-17

Nuori Taide 2021 -tapahtuma esittelee visuaalisen taiteen ilmiöitä ja nuoria taiteen tekijöitä. Tule kuuntelemaan, millaista on kuvittajan työ ja miten nuoret taiteilijat näkyvät taidegalleriakentällä ja koe taidetta yli 80 nuorelta tekijältä. Lisäksi ohjelmassa on työpajoja, esityksiä ja paljon muuta. Maksuton ja kaikille avoin tapahtuma streamataan livenä Nuori Taiteen Youtube kanavalle 22.5.2021 klo 11-17. Tapahtumasta ei jää tallennetta.


Taideviesti 2021 – Suomen suurin taidegalleria

Mikä on taideviesti ja miten pääsen osalliseksi Suomen suurinta taidegalleriaa?

Tule mukaan toteuttamaan Suomen suurinta taidegalleriaa. Ihan jokainen voi osallistua isosti tai pienesti, tyyli on vapaa. Ole mukana! Välitä taideviestiä eteenpäin sosiaalisessa mediassa tai missä vain kanavassa. Laita taideviestit esiin käyttämällä hästägejä #taideviesti #konststafetten #lastenkulttuuri #barnkultur.

Teokset voivat olla installaatio ikkunassa, liitukuvio kadussa, ympäristötaideteos portinpielessä, lauluesitys parvekkeella tai popup-sirkustemppu puistossa. Vain luovuus on rajana. Taideviesti saa aikaan lasten ja nuorten taiteen iloisen ilotulituksen ympäri Suomen. Kaupungit, kunnat ja kylät muuttuvat lasten ja nuorten taiteen näyttämöiksi ja taidegallerioiksi.

Taideviesti kiertää läpi Suomen – kaikki ovat vapaasti tervetulleita!

Taideviesti-kampanjalla nostetaan lasten ja nuorten taidetta sekä lastenkulttuurin ammattilaisia näkyväksi ympäri vuoden. Vuoden teemat ovat: ovat ystävyys (helmi-huhtikuu), leikki (huhti-kesäkuu), vauvojen taideharrastaminen ja varhainen vuorovaikutus (elo-syyskuu) sekä lapsen oikeudet (loka-joulukuu). Lastenkulttuurin juhlaviikolla taideviestin teemana on siis leikki!

Än yy tee nyt!

Taideviestikapulan ojentaa tänä vuonna ensimmäisenä Saamelaiskäräjien lastenkulttuurikeskus Mánnu/Lapin lastenkulttuuriverkosto ja viestiin voi liittyä mukaan eri  puolilta Suomea postaamalla lasten ja nuorten ystävyyteen liittyviä taidetöitä (ystävyysrannekkeita, piirustuksia, tanssiesityksiä yms.). Viestiä voi levittää pyytämällä mukaan oman alueen ja verkoston toimijoita lastenkulttuurin eri saroilta. 

Osallistuminen on helppoa

  1. Luovuus esille! Installaatio ikkunassa, liitukuvio kadussa, ympäristötaideteos portinpielessä, lauluesitys parvekkeella tai popup-sirkustemppu puistossa. Vain luovuus on rajana. Kannusta, rohkaise ja tarvittaessa ohjaa lasta tai nuorta tekemään.
  2. Nappaa kuva teoksesta/teoksista ja jaa sosiaalisen median kanavissa #taideviesti, #konststafetten, #lastenkulttuuri- ja #barnkultur-hästägien kera.
  3. Haasta myös muita mukaan taidenäyttelyyn (lapsia ja nuoria tekemään taidetta, ja vaikkapa yrityksiä tai taidelaitoksia tarjoamaan ikkunoitaan tms. taidenäyttelylle).

Arvidin salainen matka -pakohuone / Arvids hemliga resa -escape room

Digitaalinen aikamatka pakohuonemuodossa, teemana emigraatio.
Pakohuoneessa siirrymme vuoteen 1903. Pohjanmaan maaseudulla asuu 19-vuotias Arvid, joka miettii josko lähtisi Amerikkaan. Pakohuone on suunniteltu sopivaksi yläkoululaisille. Pakohuonepeli toimii tietokoneella ja tabletilla eikä sitä varten tarvitse ladata erillistä ohjelmaa. Peliaika on n. 45-60 minuuttia. Pakohuoneen on kehittänyt ja tuottanut Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto BARK.

En digital tidsresa i escape roomformat med tema emigration.
Året är 1903 och på den österbottniska landsbygden bor den 19-årige Arvid, som funderar på om han ska åka iväg till Amerika. Escape roomet kan spelas i årskurs 7-9. Spelet kan spelas på dator och surfplatta utan att någon skild programvara behöver laddas ner. Spelet tar ca. 45-60 minuter att spela. Detta escape room är utarbetat och producerat av Österbottens barnkulturnätverk BARK.

Pakohuoneen salasana on bark

Lösenordet är bark

Luonnonväripaletti-näyttely

Villa Artussa Hyvinkäällä esillä oleva Luonnonväripaletti-näyttely esitellään kuvien, videoiden, tekstien ja verkkonäyttelyn avulla. Lisäksi mukana on pohdinta- ja työpajatehtäviä. Niitä voi tehdä kotona, koulussa tai varhaiskasvatuksen ryhmissä. Työpajatehtävät on sijoitettu näyttelystä kertovan tekstin lomaan. Näyttely on jaettu teemoihin, joista voi valita jonkun tai perehtyä kaikkiin.

Näyttelyyn voi tutustua katsomalla videon, joka on kuvattu galleriassa. Näyttelyvideon pääsee katsomaan tästä linkistä.

Villa Artussa luonnonmateriaaleilla tehdyistä värjäyksistä kertovan videon pääsee katsomaan tästä linkistä.

Näyttelyssä esillä olevia kansainvälisen lasten ja nuorten taiteen arkiston teoksia voi katsella tarkemmin Luonnonväripaletti-verkkonäyttelyssä. Verkkonäyttelyitä pääsee katsomaan tästä linkistä.


Mitä valo kuvaa! –virtuaalinäyttely

Kolmiulotteisessa virtuaalitilassa pääset liikkumaan vapaasti ja tutustumaan näyttelyn moninaisiin teoksiin. Leikillisen tutkimuksen kautta valoa sekä kuvaa lähestyvä kokonaisuus esittelee Annantalon taideaineiden oppilaiden teoksia sekä heidän valitsemiaan teoksia Helsingin kaupungin taidemuseo HAMin kokoelmista. Mukana on myös Annantalon 5×2-taideopetuksessa olleiden koululaisryhmien töitä. Näyttelyssä voit nähdä muun muassa keraamisia kameroita, harsoisia aaveita, tulevaisuuden maisemia sekä ihmeellisen camera obscuran. Yhteistyössä Annantalo, HAM Helsingin taidemuseo sekä Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Näyttely on avoinna 19.9. asti.

Näyttelyn verkkosivun linkki 


Metsänpeitto-näyttely

Rullan Metsänpeitto-näyttelyn virtuaalikierroksella pääsette seikkailulle Tapiolaan, metsänkuninkaan maille ja kuulette tarinoita ja uskomuksia metsän väestä, kuten Tapiosta, Sinipiiasta ja Näkistä. Kukaties joudutte kierroksen aikana metsänpeittoon, metsänhaltijoiden salaiseen maailmaan. Oppaana matkalla kulkee metsänhaltija Hilla Naavakorva. Kierros suunnattu 5–8-vuotiaille lapsille.


Varhaiskasvatuksen eläinystävät

Seinäjoen varhaiskasvatuksen lapset ja kasvattajat ovat valmistaneet eläinystäviä, joiden tekeminen on perustunut kohtaamiseen ja läsnäoloon. Eläinystäviä on nähtävillä Törnävänsaaressa Pikkuprovinssin löytöretken yhteydessä 17.-23.5. sekä verkkonäyttelyssä Pikkuprovinssin YouTube-kanavalla.

Verkkonäyttely: Öster-myyrät

Lastenkulttuurifestivaali Pikkuprovinssi kutsui kevättalvella lapset piirtämään Törnävän kartanon alueella asustelevan Öster-myyrän ja sai 70 upeaa teosta eri ikäisiltä piirtäjiltä ja maalareilta. Voit tustua Öster-myyriin osoitteessa www.pikkuprovinssi.fi/ostermyyra.


Pikkuprovinssin löytöretki (live- sekä digitapahtumana)

Pikkuprovinssin löytöretki (livetapahtuma)

Pikkuprovinssin löytöretki on lapsille ja perheille suunnattu reitti Seinäjoen Törnävänsaaren ja Ruutipuiston luonnonsuojelualueen ympäristössä 17.-23.5.  Reitin varrella on mm. lasten ja nuorten tekemiä koristeita ja yhteisötaideteoksia, tehtäviä ja QR-koodilla avautuvia videoita. Reitin pituus on n. 1,5 km ja se on kävijöiden omatoimisesti kierrettävissä. Lue lisää: https://www.pikkuprovinssi.fi/ohjelma

Pikkuprovinssin löytöretki (digiversio)

Pikkuprovinssin löytöretki on lapsille ja perheille suunnattu reitti Seinäjoen Törnävänsaaren ja Ruutipuiston luonnonsuojelualueen ympäristössä 17.-23.5. Reittiin voi tutustua myös etänä osoitteessa: https://www.thinglink.com/card/1446770912622804995


ESITYKSET JA ELOKUVAT

Taidetestaajien etäoopperaelämys Covid fan tutte

Taidetestaajat haluaa turvata nuorille mahdollisuuden kokea korkealaatuista taidetta myös poikkeusoloissa. Covid fan tutte -etäoopperaelämys valmisteltiin yhteistyössä Suomen kansallisoopperan kanssa. 

Covid fan tutte eli kohtauksia koronakeväästä sai ensi-iltansa Suomen kansallisoopperassa 28.8.2020. Vakavaa aihetta käsitellään satiirin ja realityn keinoin pohtien suomalaisten kollektiivista kokemusta koronakeväästä 2020 erityisesti oopperan ja sen taiteilijoiden näkökulmasta. Jussi Nikkilän ohjaaman oopperan tähtinä on kotimaisia huippusolisteja, mm. Karita Mattila, Johanna Rusanen ja Waltteri Torikka. 

Etäelämystä luotsaa oopperastudio, johon kuuluu nuorten kommentaattoreiden lisäksi Oopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi sekä Covid fan tutten libretisti Minna Lindgren. Oopperaesityksen jälkeen palataan vielä loppukeskusteluun.

Ooppera on tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi. Tallenne on katsottavissa 4.6. asti.

Jotta taide olisi virtuaalisenakin mahdollisimman monipuolista ja elämyksellistä, Taidetestaajat on tuottanut erityisesti kouluille suunnatun etäelämysoppaan. Siitä löytyy vinkkejä myös muiden kuin koululaisryhmien osallistumiseen. Digitaalisesta sisällöstä etäelämykseksi -julkaisu on vapaasti luettavissa Taidetestaajien verkkosivuilla suomeksi ja ruotsiksi. 

Konsttestarnas distansoperaupplevelse Covid fan tutte 

Konsttestarna vill ge ungdomar en möjlighet att uppleva högklassig konst också i exceptionella förhållanden. Covid fan tutte-distansupplevelsen har framställts i tätt samarbete med Finlands nationalopera.

Covid fan tutte – Scener från coronavåren hade premiär på Finlands nationalopera 28.8.2020. Det allvarliga ämnet behandlas med hjälp av satir och reality. Man begrundar finländarnas kollektiva upplevelser under coronavåren 2020, särskilt ur operans och dess konstnärers synvinkel. Jussi Nikkilä har regisserat operan som framförs av finska toppsolister, bl.a. Karita Mattila, Johanna Rusanen och Waltteri Torikka. 

Distansupplevelsen lotsas av en operastudio som också samlas på distans och som består av unga kommentatorer samt Operans konstnärliga chef Lilli Paasikivi och Covid fan tuttes librettist Minna Lindgren. Efter operaföreställningen återvänds till studion för en diskussion.

Föreställningen är textad på finska och svenska. Inspelningen kan ses fram till den 4.6.

För att konsten ska vara så mångsidig och upplevelserik som möjligt också på distans har Konsttestarna gjort en upplevelseguide särskilt för skolor. Där finns tips också för andra än skolgrupper. Publikationen Från digitalt innehåll till distansupplevelse finns fritt tillgänglig på Konsttestarnas webbplats på finska och svenska. 

Kuvatiedot: Suomen kansallisooppera, Covid fan tutte
Kuvaaja: Stefan Bremer

View Page


Elokuvaelämyksiä kouluun!

Elokuvavinkki kouluille Lastenkulttuurin juhlaviikolle! Koulujen elokuvaviikon ohjelmistoon kuuluvat lumoavat elokuvat Lumikuningatar ja Iris ovat kouluissa vapaasti ja maksutta katsottavissa toukokuun 2021 loppuun asti!

1.–6. luokille sopiva Lumikuningatar löytyy oppimateriaaleineen täältä: Linkki videoon

2.–7. luokille sopiva Iris löytyy täältä: Linkki videoon

Elokuvaesitykset tarjoaa KAVIn Elokuvapolku-palvelussa Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Oppimateriaalit elokuviin on tuottanut Koulukino.

Lumikuningatar elokuva (1.-6. luokkalaisille)
Iris elokuva (2.-7. luokkalaisille)

Muumiperheen lauluretki – koko perheen konsertti

Muumiperheen lauluretki -konsertissa seikkaillaan Muumipeikon, Mamman, Papan, Nuuskamuikkusen, Pikku-Myyn sekä muiden Muumilaakson huipputyyppien kanssa. Konsertin laulut ovat syntyneet rakastettujen lastenkulttuurigurujen säveltäjä Soili Perkiön ja kirjailija Hannele Huovin yhteistyönä. Laulut puhuttelevat pieniä ja suuria muumien ystäviä, ja tunnelmat vaihtelevat Nuuskamuikkusen huilun sävelistä Pikku Myyn räppiin.

Konserttia pääset seuraamaan ValveLiven Youtube -kanavalla jo sunnuntaina 9.5. klo 12 alkaen. Konsertti on katsottavissa viikon ajan julkaisusta: 16.5. klo 11.59 saakka. Kesto noin 40 min. Konsertin järjestävät Oulun lastenkulttuurikeskuksen tuottama Lumotut sanat -sanataideviikot ja Kulttuuritalo Valve.


Lahden Lasten Talvikarnevaalit esittää – Tuubakimalaisen hyvän mielen konsertin

Nyt vietetään valtakunnallista lastenkulttuurin juhlaviikkoa. Sen kunniaksi striimaamme supersuositun lahtelaisen Tuubakimalaisen hyvän mielen konsertin Lahden Kariston päiväkodilta. Hyppää sinäkin Tuubakimalaisen siivelle mukaan musiikilliseen iloitteluun!

Esitys tulee striiminä ulos pe 21.5. klo 9.30.

Onnellinen Ankka – osallistava teatteriesitys pienille lapsille verkossa

Kotkan kaupunginteatteri ja Kotkan Lastenkulttuurikeskus tarjoavat Onnellinen Ankka -osallistavan teatteriesityksen pienille (noin 3 – 5 v.) lapsille, osana valtakunnallista lastenkulttuurin juhlaviikkoa.

Esitys kertoo ankasta, jonka onnellisuutta varjostaa uimataidottomuus ja vesipelko.

Esitys on katseltavissa Kotkan kaupungin Youtube-kanavalla valtakunnallisen lastenkulttuuriviikon aikana 15. – 23.5.2021.


Klovni Elviiran taidetiedelaboratorio

Klovni Elviira tutustuu tieteeseen taiteen keinoin. Videotuokiossa pääset seuraamaan Elviiran kuvataiteellisia ja musiikillisia tiedekokeita. Kuinkahan homma klovnilta sujuu? Ehkä saat kipinän kokeilla itsekin! Kaiken ikäisille sopiva videotuokio on nähtävillä Lastenkulttuurikeskus Verson Youtube-kanavalla 12.5. alkaen.


Teater Fabelin Rockpojkenin -teatteriesitys sekä Eppel&Peppelin Rassel prassel pling -konsertti (15.5.-5.6)

Kulttuuritalo Grand ja Lilla Villan käynnistävät koronaepidemian aikana uuden tavan tehdä yhteistyötä. Kyseessä on korona-ajan taidetempaus, jonka avulla halutaan tehdä kulttuuritempauksia maksutta lapsille, nuorille ja lapsiperheille. Toukokuussa Grand ja Lilla Villan näyttävät omilla YouTube-kanavillaan Teater Fabelin Rockpojkenin -teatteriesityksen ja Eppel&Peppelin Rassel prassel pling -konsertin.

Esitykset ovat maksuttomia kaikille 15.5.-5.6.2021.

Miltä metsä, sauna ja moppi kuulostavat? Rassel prassel puss, Rassel prassel promenad ja Onnen kuplia soivat nyt musiikkina! Laulun, harmonin, huilujen, haitarin, lyömäsoittimien sekä saippukuplien siivittämänä Eppel&Peppel kutsuu kaksikieliselle musiikkimatkalle Hanna Lundströmin lastenrunojen maailmaan. Mukana myös Tittamari Marttisen suomenkieliset lorut. 

Hur låter skogen, bastun och moppen? Rassel prassel puss, Rassel prassel promenad och Onnen kuplia klingar nu som musik! Med hjälp av sång, harmonium, flöjter, dragspel, slagverk och såpbubblor tar Eppel&Peppel oss med på en tvåspråkig musikalisk promenad genom Hanna Lundströms barnpoesiböcker.

Kuva: Lars Kastilan

Alakoulujen bändien soittovideot (Pikkuprovinssi)

Lastenkulttuurifestivaali Pikkuprovinssin perinteistä bändikatselmusta ei voitu tänäkään vuonna järjestää, mutta sen sijaan festari tarjosi alakoulujen bändeille mahdollisuuden tulla soittamaan biisejä videolle taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetan Hugo-salissa. Katso soittovideot ja aiemmin toteutettuja bändien esittelyvideoita: https://youtube.com/playlist?list=PLlqB4hUqw8GUiCAEWzPeD0NX4Ud2mFSuz


FESTIVAALIHENGESSÄ

Annantalon Kevätfestari

Annantalon esittävien taiteiden ryhmissä on kokeiltu aivan uusia muotoja, ja tarjolla on tällä kertaa niin kuunnelmia, tanssisooloja kuin varjo- ja nukketeatteriakin sekä tekemisen dokumentointia. Osa esityksistä on vain rajatulle katsojajoukolle, mutta suuri osa on ilmaiseksi kaikkien nähtävänä ja kuultavana verkossa. Kevätfestari päättyy 23.5. Kevätfestareiden ohjelma.


Koko perheen virtuaalinen disko & taikuutta, musiikkia ja taidetoimintaa 15.-21.5

Ohjelmassa musiikkia, taikuutta ja taidetoimintaa koko perheelle. Esiintyjinä Suomen pomppuykköset eli Kengurumeininki duo sekä kansainvälinen Taikuri Mano d’Oro, joka esittää lumoavia taikatemppuja ja myös opettaa pari taikasalaisuuttaan osallistujille. Työpajoissa voi tehdä taidetta eri tekniikoilla; vaikkapa hernearkkitehtuuria, paperianimaatioita tai lähteä mukaan Satuseikkailuun. Diskon juontajana toimii vauhdikas koomikkotaikuri J-P Pirinen. 

Virtuaalinen disko on nähtävänä osoitteessa vantaakanava.fi ajalla 15. – 21.5.2021. Ohjelman tuottaa Antti Jouppila, Vantaan lasten ja nuorten kulttuuripalvelut sekä Kulttuuritehdas Vernissa.

Kuva: Antti Jouppila

Lasten lauantai 15.5. klo 13.00

Lasten lauantai on livestriimattu lähetys, joka esittelee lastenkulttuuria Pohjois-Karjalan maakunnassa. Lasten lauantai on Joensuun lastenkulttuurikeskuksen, lastenkulttuurikeskus Teatteri-Traktorin sekä Pohjois-Karjalan lastenkulttuuriverkoston yhteinen tapahtuma. Tarjolla on myös vuorovaikutteista ja toiminnallistakin ohjelmaa lapsille ja lapsenmielisille. Lasten lauantai livestriimi lähetetään Kulttuuritehdas Siihtalasta 15.5. klo 13.00 alkaen.

Linkki Lasten lauantain verkkotapahtumaan sekä Pohjois-Karjalan lastenkulttuurin juhlaviikon ohjelma julkaistaan lastenkulttuuriverkoston nettisivuilla.


Konserttikeskuksen Päivän biisi -videokimara

Mukana on kaikenlaista rentouttavista tunnelmista bassoklarinetin töräytyksiin

Konserttikeskus juhlistaa lastenkulttuurin juhlaviikkoa Päivän biisi -videokimaralla. Joka arkipäivä viikolla 20 Konserttikeskuksen Youtube-kanavalla ja somessa julkaistaan uusi musiikkimaistiainen. Nämä kappaleet on poimittu Konserttikeskuksen etäkonserttitarjonnasta. Viiteen kappaleeseen mahtuu mm. lastenmusiikkia, joikua ja kurkkulaulua. Luvassa on sekä vauhdikasta menoa että rentoutustakin. Päivän biisi julkaistaan aina aamulla klo 8 ja viiden biisin kimara jää nähtäville Konserttikeskuksen Youtube-kanavalle myös viikon jälkeen.

Ma 17.5. Raka Bananer – Kurkistus värikkääseen musiikkiseikkailuun, jossa laulut ovat ruotsinkielisiä, mutta puhutaan myös suomea ja soitetaan soittimia mm. Burgina Fasosta! Sopii hyvin sekä suomen- että ruotsinkielisiin päiväkoteihin ja alakouluihin.

Ti 18.5. Pentti Rasinkangas – Välillä on vaan sellainen päivä, että aurinko laulaa ja linnut paistaa. Sopii hyvin päiväkoteihin ja alakouluihin.

ke 19.5. Wimme & Rinne – Tässä tunnelmapalassa ikiaikainen joiku ja modernit äänimaailmat kohtaavat. Sopii hyvin ala- ja yläkouluihin.

to 20.5. Tero Pajunen – Lauluntekijän punaisesta hatusta löytyy keväinen laulu, jossa kuullaan myös pieni maistiainen lumoavaa kurkkulaulua! Sopii hyvin ala- ja yläkouluihin.

pe 21.5. Niemi – Viikon päätteeksi on luvassa lumoava rentoutushetki joen rannalla! Sopii hyvin ala- ja yläkouluihin.


Slyrre S:n tanssillinen aamuhetki

Konserttikeskuksen somekanavissa vierailee viikolla 20 School Breaks -kokoonpanon Rap-artisti ja tanssija Simeoni “Slyrre S” Juoperi, jonka aamuhetki sisältää joka päivä uuden opeteltavan liikkeen sekä perjantaina näistä liikkeistä yhdistetyn koreografian. Aamuhetki sopii hyvin kouluikäisille ja miksei kaikille muillekin.

Konserttikeskus Facebookissa

Konserttikeskus Instagramissa


TYÖPAJA JA ETÄPAJAT

Lasten uutiset -työpajavideo (0.-6. luokille)

Työpajassa tehdään ryhmätöinä noin 2 minuuttia kestäviä uutisvideoita valituista aiheista. Uutiset voivat kertoa esimerkiksi ajankohtaisista tapahtumista, asioista jotka ovat tekijöille tärkeitä tai joihin he haluaisivat kiinnitettävän huomiota tai vaikka historian tapahtumista. Työpaja soveltuu 0.–6. luokille. Linkki työpajaan ilmestyy lähempänä juhla.

Lasten uutiset -työpajassa valmistunut video

Tubettamisen ABC -työpajavideo (1.-9. luokille)

Millaisen tube-videon sinä haluaisit kuvata? Tubettaja Roni Liedes (Kao Kitsune) kertoo videolla, mitä tubettaminen on ja vinkkaa, mitä tubettamisessa kannattaa ottaa huomioon. Työpajassa tutustutaan erilaisiin tube-videoiden lajityyppeihin ja kokeillaan tubettamista käytännössä. Työpaja sopii 1.–9. luokille tai harrastusryhmille. Linkki työpajaan ilmestyy lähempänä juhlaviikkoa.

Tubettamisen ABC -video: https://www.youtube.com/watch?v=Fk6Vlkst4Pc

Tubettamisen ABC -työpajavideo

Rullan työpajat

Origamilaiva-työpajassa taiteillaan oma pikkuinen laiva tai vaikka valtamerialus. Työpaja sopii yli 5-vuotiaille.

Hyönteishotelli-työpajassa rakennetaan pihan pörriäisille oma talo. Työpaja sopii koko perheelle.


Koko perheen piirustuspaja (kesäherkut) ke 19.5. klo 17

Hauskassa piirustuspajassa piirretään yhdessä jäätelöitä, kakkuja ja muita herkkuja. Pajaa varten tarvitset seuraavat välineet: Musta ohut ja paksu tussi, värillisiä tusseja, puuvärejä, piirustuspaperia. Pajan kesto: n. 60 min. Työpajan ohjaa PiiPoon taidekasvattaja Saara Kartimo.

Liity mukaan Zoomissa ke 19.5. klo 17
Meeting ID: 874 2671 9483
Passcode: H0XVSi


Vauvasirkuspaja ke 19.5. klo 10

Vauvasirkustyöpajassa sukelletaan värikkääseen sirkusmaailmaan ja tehdään yhdessä ensimmäisiä temppuja! Vauvasirkus on vauvojen ja vanhempien rentoa ja hauskaa yhdessäoloa, joka kehittää myös koordinaatiota, kehonhallintaa sekä yhteistä vuorovaikutusta. Pajan kesto n. 30 min. Työpajan ohjaa PiiPoon taidekasvattaja Katriina Nylund.

Liity mukaan Zoomissa ke 19.5. klo 10
Meeting ID: 928 5363 9334
Passcode: 925377


Lilla Villanin työpajoja, nukketeatteri, ja satuja (också på svenska)

Lilla Villan tarjoaa lapsille monipuolista kulttuuriohjelmaa 15.5.-22.5.2021 livenä, youtubessa ja IGTVssä. Juhlaviikon tarjonnassa on tarinoita, satuja, työpajoja, konsertti, nukketeatteriesitys, teatteriesitys ja näyttely. Pääset seuraamaan myös Touhuaamuja ja Aikamatkaa 1880-luvun Sipooseen. Kurkkaa Lilla Villanin YouTube -kanavalle tästä.

https://www.youtube.com/watch?v=6pMjH9Z_730&t=29s

Taaperoiden saturentoutus pe 21.5. klo 10

Ihanassa saturentoutuspajassa lapset ja aikuiset pääsevät yhdessä rentoutumaan kevyiden venytyksien ja hengitysharjoituksien välityksellä tarinan sekä musiikin kautta. Ohjaaja antaa lopuksi muutamia rentoutusvinkkejä arkeen. Osallistujilla on hyvä olla mukavat vaatteet ja alusta, jossa voi istua tai olla makuullaan. Työpaja soveltuu erityisesti taaperoille, mutta pajaan voivat osallistua myös isommatkin lapset. Työpajan kesto n. 30 min. Työpajan ohjaa PiiPoon taidekasvattaja Anne Hyvärinen.

Liity mukaan Zoomissa pe 21.5. klo 10
Meeting ID: 918 2920 3097
Passcode: 349791


Pöllö Huupposen puuhapussi

Lastenkulttuurikeskus Verson sivuilla julkaistaan upouusi osio: Pöllö Huupposen puuhapussi!

Puuhapussista löydät mm. eri tasoisia muistipelejä, sanasokkeloita ja muita kivoja taiteeseen liittyviä tehtäviä. Osa peleistä on lasten ja nuorten laatimia ja kuvittamia, osan kuvitus on Versotarhureiden eli Verson taidekasvattajien käsialaa. Klikkaa itsesi mukaan pelaamaan 15.5.2021 alkaen.


Koko perheen Riimejä ja rytmejä -etäpaja la 15.5. klo 11

Hauskassa koko perheen työpajassa leikitellään ja rytmitellään sanoilla omaa kehoa hyväksi käyttäen. Kehorytmiikka aktivoi erilaisia hermoratoja ja sillä on myös lihaksia rentouttavaa vaikutusta. Osallistujilla on hyvä olla mukavat vaatteet ja riittävästi tilaa, että kädet ei osu mihinkään huonekaluihin tai vastaavaan liikkeiden aikana. Tule mukaan! Työpajan kesto n. 45 min. Työpajan ohjaa PiiPoon taidekasvattaja Anne Hyvärinen.

Liity mukaan Zoomissa la 15.5. klo 11
Meeting ID: 978 4939 0272
Passcode: 901486


WEBINAARIT JA LIVETAPAHTUMAT

Saavutettavuus Harrastamisen Suomen mallissa -webinaari ti 18.5. klo 9.00-11.00

Webinaarin tallenne on nähtävissä: https://youtu.be/c3dO-kxTlmw

Webinaarin luentomateriaalit:

Saavutettavuusvideo (youtube)
Esteettömyyden pääperiaatteet (pdf)
Saavutettava taideharrastus ja Saavutettava taideharrastusmerkki (pdf)
Saavutettava taideopetus Helsingissä (pdf)
Konkreettisia vinkkejä kaikille avoimen liikuntatoiminnan ohjaamiseen (pdf)
Saavutettava liikuntaharrastus (pdf)

18.5. klo 9.00-11.00 järjestetään webinaari saavutettavuudesta Harrastamisen Suomen mallissa. Tilaisuuden järjestää Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja Suomen Paralympiakomitea. Tilaisuuden avaa valtiosihteeri Tuomo Puumala. Tilaisuus on suunnattu erityisesti niiden kuntien edustajille, joissa harrastamisen Suomen mallin pilottihanketta suunnitellaan ja saavutettavuusasioiden tarve on tunnistettu. Toivotamme tervetulleiksi osallistujat laajasti eri sektoreilta, kuten kuntien hallinnosta, liikuntatoimijoilta, kulttuuri- ja taideorganisaatioista ja opetuspuolelta.

Webinaarin ohjelma:

9.00-9.14 Saavutettavuusvideo ja tilaisuuden avaus:

  • toiminnanjohtaja Aleksi Valta Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto
  • valtiosihteeri Tuomo Puumala, opetus- ja kulttuuriministeriö

9.15-9.30 Saavutettava taideharrastus ja Saavutettava taideharrastusmerkki,
Marianna Lehtinen, johtava koordinaattori Tampereen kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut, Saavutettava taideharrastus 2 -hanke

9.30-9.45 Saavutettavaa taideharrastusta Helsingissä,
Mirka Nokka, Projektikoordinaattori, Harrastamisen Suomen malli Helsingissä (alueena koillinen, pohjoinen ja keskinen)

Biotauko

9.50-10.05 Esteettömyyden pääperiaatteet,
Henry Manni, Lasten ja nuorten liikunnan suunnittelija, Suomen Paralympiakomitea

10.05-10.20 Konkreettisia vinkkejä kaikille avoimen liikuntatoiminnan ohjaamiseen,
Kaisa Kiri, Lasten ja nuorten liikunnan suunnittelija, Suomen Paralympiakomitea

10.20-10.35 Saavutettava liikuntaharrastus / Kunta case

10.35-11.00 Asiantuntijat vastaavat esitettyihin kysymyksiin


Taidetestaajat-webinaari to 20.5. klo 9.30–12

Taidetestaajat-webinaari järjestetään 20.5. klo 9.30–12. Webinaari jakautuu kahteen osaan:

9.30 – 10.45
Webinaarin ensimmäisessä osassa keskustellaan siitä, mihin tarpeeseen Taidetestaajat ja taidevierailut vastaavat yläkouluissa. Mitä hyötyä ja iloa Taidetestaajista on, miten se liittyy opetussuunnitelmaan, oppimiseen ja koulujen kasvatustehtävään? Keskustelijoina Taidetestaajien hankepäällikkö Joonas Keskisen kanssa ovat rehtori Pekka Paappanen ja kasvatus- ja sivistystoimenjohtaja Virpi Lehmusvaara. Pekka Paappanen on Hauhon yhtenäiskoulun rehtori ja hän on saanut Suomen Rehtorit ry.:n Vuoden Rehtori -kunniamaininnan vuonna 2020. Virpi Lehmusvaara on Tuusulan kasvatus- ja sivistystoimenjohtaja ja Opsia ry.:n puheenjohtaja. Ensimmäisen osan päätteeksi Taidetestaajat-koordinaattorit Susanna Koponen ja Leena Koponen esittelevät taidekasvattajille ja opettajillekin suunnatun uutuutta kiiltävän Taidetestaajat ❤ OPS -posterin.

10.45 – 11.00 tauko

11.00 – 12.00
Kysy nuorilta -paneelissa on kanssamme keskustelemassa nuoria taiteesta ja kulttuurista.


KULTTUURIKAFFIT 20.5. klo 12.00-13.30

Kulttuurikaffeilla on teemana on lastenkulttuuri. Tilaisuudessa kuulemme Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toiminnanjohtaja Aleksi Valtan puheenvuoron lasten ja nuorten kuulemisesta ja osallisuudesta. Lastenkulttuurikeskus Louhimon toimintaa ja MaaMa 2021 – Maakunnalliset Mahdollisuudet –hanketta esittelevät vs. lastenkulttuurikoordinaattori Tanja Huuskonen ja hankekoordinaattori Laura Buckman. Lisäksi Panula-opiston rehtori Niina Kiprianoff kertoo, miten lapset ja nuoret huomioidaan Panula-Opiston toiminnassa Kauhajoella sekä annamme puheenvuoron RiveriFestin tuotantotyöryhmän nuorille jäsenille Sampsa Silanderille ja Heikki Rintaluomalle. Tervetuloa mukaan!

Kulttuurikaffit on Etelä-Pohjanmaan liiton uusi toimintamuoto, jolla kootaan toimijoita yhteen mielenkiintoisten ja ajankohtaisten kulttuuriaiheiden äärelle kuulemaan, keskustelemaan ja verkostoitumaan. Tule mukaan!

Ilmoittautumislinkki https://bit.ly/3eidBjP

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.