Viime vuonna Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton jäsenorganisaatiot tuottivat lähes 25 000 erilaista sisältöä kuten työpajoja, esityksiä ja näyttelyitä. Lastenkulttuurin toiminnassa näkyi tarve kohdata ihmisiä kasvotusten. Verkkosisältöjä oli tänä vuonna vain reilu 1000 kpl eli 4% kaikista sisällöistä kun vastaava osuus vuonna 2021 oli 26%. Lastenkulttuurin sisältöjä tuotettiin yhteensä 232 kunnassa ympäri Suomen.
Kaiken kaikkiaan liiton jäsenorganisaatiot tavoittivat toiminnallaan yli 1,5 miljoonaa ihmistä, joista lapsia oli hieman yli miljoona. Tämän lisäksi vuoden 2022 aikana 143 715 kahdeksasluokkalaista opettajineen osallistui Taidetestaajat-ohjelmaan. Taidetestaajat-vierailukohteita oli yhteensä 78.
Vuoden 2022 alussa 152 Suomen kunnassa oli käytössä kulttuurikasvatussuunnitelma. Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton ja sen jäsenorganisaatioiden kehittämishankkeiden myötä kulttuurikasvatussuunnitelmia oli vuoden 2022 lopussa jo 214 kunnassa. Vuoden loppuun mennessä kulttuurikasvatussuunnitelmia oli 69% kaikista Suomen kunnista.
Kestävä kehitys on tullut pysyväksi osaksi lastenkulttuuritoimintaa ja tästä kertoo muun muassa se, että 36 jäsenorganisaatiosta 22 ilmoitti, että organisaatiolla on käytössään jokin kestävän kehityksen sertifikaatti, esimerkkeinä mainittiin HINKU-verkosto, Vihreä lippu, Okka-säätiö ja Eko-kompassi.
Kansainvälistä yhteistyötä tehtiin 12 jäsenorganisaation toimesta Belgiassa, Espanjassa, Saksassa, Norjassa, Sloveniassa ja Ruotsissa. Lisäksi liitolla oli omien kansainvälisten hankkeiden puolesta yhteistyötä myös muun muassa Puolassa, Unkarissa, Serbiassa sekä Pohjoismaissa.
Kuusi organisaatiota oli ottanut käyttöönsä Saavutettava taideharrastus -merkin, joka on taidetoimijoiden viestinnän apuväline. Kyseessä on ennen kaikkea asennemerkki, joka kertoo toimijan olevan halukas tukemaan kaikkia lapsia taideharrastuksissaan.
Suomen lastenkulttuurikeskusten liitolla oli vuoden 2022 lopussa yhteensä 36 varsinaista jäsentä. Tilastointi on on tehty perustuen 33 jäsenorganisaation antamaan vastaukseen. Tilastointi on osa Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toimintakertomusta.
Artikkelin kuva: Anu Pynnönen