”Elämme kestävyyskriisin ajassa, jossa jokaista yksilöä ja yhteisöä tarvitaan muutokseen. Lastenkulttuurikeskukset ja lastenkulttuuritoimijat ovat tärkeässä roolissa tulevan sukupolven äänen ja oikeuksien esiintuojana. Lastenkulttuuritoimijat voivat vastata nuorten ja lasten kasvavaan ympäristöhuoleen tunnistamalla ja käsittelemällä ympäristötunteita taiteen ja kulttuurin keinoin. Mutta myös etsimällä yhä uusia tapoja hyödyntää taidetta ja kulttuuria kestävän tulevaisuuden ratkaisujen kehittämiseen. Useiden tutkimusten mukaan luovuuskasvatuksella ja taiteella on merkittävä rooli tulevaisuuden muutoksentekijöiden kasvattamisessa. Samalla lastenkulttuurikeskusten tulee myös haastaa itsensä kehittämään omia toimintojaan jatkuvasti kestävämmälle tasolle, niin ekologisen, taloudellisen kuin sosiaalisen ja kulttuurisenkin kestävyyden kannalta.”
Lastenkulttuurin kestävän kehityksen opas, joka julkaistaan lastenkulttuurifoorumissa 16.11.2021, pyrkii tarjoamaan inspiraatioita ja vinkkejä yllä oleviin mahdollisuuksiin ja haasteisiin.
Lastenkulttuurin kestävän kehityksen opas kannustaa, antaa ideoita ja esimerkkejä siihen, miten lastenkulttuuria voi tehdä kestävästi niin sisällöissä kuin tuotannossakin. Mukana oppaassa on useita esimerkkejä lastenkulttuurikeskuksistamme ja asiantuntijoiden terveisiä. Kestävän lastenkulttuurin ytimessä on lasten ja nuorten oikeudet, taiteen ja kulttuurin mahdollisuudet maailman muuttajina sekä kulttuurikasvattajien valmiudet ympäristökasvatukseen.
Oppaan ovat kirjoittaneet Sagalundin museon ja lastenkulttuurikeskuksen lastenkulttuurikoordinaattori Kristiina Tiainen ja Taidekaaren ohjaava museolehtori Janina Ahlfors. Oppaan on tilannut Suomen lastenkulttuuriliitto.
Mikä lastenkulttuurifoorumi?
Vuosittain järjestettävä Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi tarjoaa paikan lastenkulttuuripoliittiselle keskustelulle ja se on oivallinen verkostoitumistilaisuus alan toimijoille. Lastenkulttuurifoorumin teemana on ympäristöystävällinen lastenkulttuuri ja taidekasvatus. Keskustelun aiheina ovat mm. lasten ja nuorten ympäristö- ja ilmastoahdistuksen käsitteleminen taiteen keinoin ja lastenkulttuurin kestävä kehitys. Lastenkulttuurifoorumi järjestetään tänä vuonna 16.-17.11. Lahdessa. Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki (European Green Capital Award, EGCA) v. 2021 ensimmäisenä kaupunkina Suomessa.
Lue lisää vuoden 2021 Lastenkulttuurifoorumista ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 10.11.