fbpx Hyppää sisältöön

Lapset ja nuoret osallistuivat ahkerasti lastenkulttuurikeskusten toimintaan vuonna 2020

Lapset ja nuoret osallistuivat ahkerasti lastenkulttuurikeskusten toimintaan vuonna 2020

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton jäsenkeskusten tuottamaan toimintaan osallistuttiin viime vuonna 1,9 miljoonaa kertaa. 

Vuonna 2020 koronapandemia pakotti lastenkulttuurikeskukset ottamaan digiloikan ja siirtämään lastenkulttuurin sisällöt verkkoympäristöön. Koska iso osa verkkomateriaaleista on vapaasti kaikkien saatavilla, lapsia ja nuoria tavoitettiin aiempaa laajemmalta alueelta ja tämä näkyy myös asiakaskontaktien kasvuna tilastoissa. Koronasta johtuvista rajoituksista johtuen lähikontaktien määrä ymmärrettävästi putosi aiempiin vuosiin verrattuna.

Se, että lastenkulttuurin toimintaan osallistuttiin viime vuonna lähes kaksi miljoonaa kertaa, kertonee siitä, että koronapandemian aikaan lastenkulttuurikeskusten tuottamille näyttelyille, eri taiteen alojen työpajoille, kerhoille, festareille, konserteille, teatteri-, tanssi- ja sirkusesityksille, harrastustoiminnalle sekä taiteilijatapaamisille on ollut vähintään yhtä suuri tarve kuin aikana ennen pandemiaa. Runsas asiakaskontaktien määrä ei kuitenkaan ole suoraan verrannollinen lastenkulttuurin taloudelliseen tilanteeseen.  

Vuosi 2020 muutti Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton jäsenkeskusten toimintaa erityisesti livetoiminnan osalta. Siinä missä vuonna 2019 verkkosisältöjen, esimerkiksi livestriimausten ja videotallenteiden, osuus kaikesta lastenkulttuurikeskusten toiminnasta oli vain 4%, viime vuonna verkkosisältöjen osuus oli yli 70%. Kun vuonna 2019 neljä lastenkulttuurikeskusta ilmoitti verkkosisällöistä, vuonna 2020 lähes kaikki kertoivat tuottaneensa verkkosisältöjä. Kaiken kaikkiaan vuonna 2020 lastenkulttuurin verkkosisältöjen käyttäjiä oli yli 65% kaikista asiakaskontakteista. Edellisenä vuonna luku oli vain 5%. Erilaisia lastenkulttuurin sisältöjä tuotettiin yli 56 000 kpl. 

“Asiakaskontaktien erittäin positiivinen lukumäärä saattaa hämätä, kun lastenkulttuurialan kokonaistilannetta arvioidaan. Lastenkulttuuri tavoitti kiitettävän määrän lapsia ja nuoria, mutta niin isojen kuin pienten tapahtumien peruuntuminen johti esimerkiksi monen lastenkulttuurialalla työskentelevän henkilön lomautukseen”, kertoo koordinaattori Ninni Pehkonen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitosta.

Useat jo suunnitellut ja markkinoidut esitykset ja tapahtumat jouduttiin perumaan kokonaan ja useat jo alkaneet kurssit ja kerhot, lopetettiin kesken tai muutettiin etäopetukseksi. Myös moni näyttely purettiin aiemmin kuin oli suunniteltu. Osa tapahtumista siirrettiin seuraavaan vuoteen. 

“Lastenkulttuurin toimijoiden rohkeus tarttua uusiin ja yllättäviin haasteisiin ripeästi ja joustavasti, on nähtävissä vuoden 2020 tilastoissa, kun korona tilanteesta huolimatta lastenkulttuurin asiakaskontaktien määrä oli lähes kaksi miljoonaa”, Pehkonen tiivistää. 

Ripeästä toiminnasta voidaan mainita esimerkkinä lastenkulttuurikeskusten yhteistyössä toteuttama harrastakotona.fi-sivusto, joka sai alkunsa, kun koulut joutuivat koronavirustilanteen vuoksi siirtämään oppilaat etäopetukseen maaliskuussa 2020. Harrastakotona.fi-sivusto tarjoaa ohjeita ja ideoita etänä taiteen kokemiseen, kokeilemiseen ja harrastamiseen kotona, vapaa-ajalla tai osana opetusta.

Innovatiivisista ja uusista korona-ajan synnyttämistä toimintamalleista on hyvä mainita mm. lastenkulttuurikeskus Efektin sekä Louhimon ulkoesityskiertueet. Kun koronarajoitukset estävät osallistujia tulemasta esitykseen, nämä lastenkulttuurikeskukset vievät festivaalin sinne missä yleisö sillä hetkellä on eli suoraan päiväkotien pihoille ja kaupungin kaduille.

Myös Lilla Villanin toiminnanjohtaja Petri Pöyhönen on tarttunut koronapandemian tuomiin muutoksiin innovatiivisesti: ”Korona-ajan sääntöjen ja kieltojen ympäröimänä teimme melkoisen digiloikan tuottamalla aivan uudentyyppistä toimintaa, mm. sisältöjä YouTube -kanavalle, striimattuja konsertteja, näyttelyitä tyhjäksi jääneiden kauppojen ikkunoihin ja QR-koodin taakse tallennettua satuja omaan älypuhelimeen”.

Liiton koordinoiman Taidetestaajat toiminnan kolmas kevätlukukausi käynnistyi tavalliseen tapaan ennen kuin koronapandemia keskeytti toiminnan. Alkuvuodesta 2020 yhteensä 31 005 kahdeksasluokkalaista ja heidän valvojaansa ehti käydä taidevierailuilla. Maaliskuisen poikkeustilan alkamisen myötä kaikki loppukevään taidevierailut peruttiin. Koordinaatiotiimin kovan työn ansiosta syksyn 2020 aikana saatiin vietyä yhteensä 11 308 kahdeksasluokkalaista ja heidän valvojaansa turvallisille taidevierailuille. “Kaikille Suomen yläkoulujen rehtoreille tekemämme kyselyn perusteella päätimme Taidetestaajissa panostaa poikkeusoloissakin siihen, että mahdollisimman moni nuori pääsee taidevierailulle elävän taiteen ääreen. Tätä koulut toivoivat”, kertoo hankepäällikkö Joonas Keskinen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitosta.

Suomen lastenkulttuurikeskusten liittoon kuuluu 33 lastenkulttuurikeskusta ympäri Suomen. 

Lue lisää:

https://www.taidetestaajat.fi
https://www.harrastakotona.fi
https://www.seinajoki.fi/tiedotteet/merivirta-kuljettaa-eskarifestarit-varhaiskasvatusyksikoihin
Päijät-Hämeen kouluilla kiertävä talvisirkus tuo lapsille helpotusta korona-ajan kulttuurivajeeseen (ESS)

Jaa somessa:

Lue myös

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.