fbpx Hyppää sisältöön

Lastenkulttuurin Kevätpäivät

Lastenkulttuurin Kevätpäivät 22.-23.5. Tampereella

Lastenkulttuurin Kevätpäivät on vuosittainen lastenkulttuurin verkostoitumis- ja koulutustapahtuma. Kevätpäivät muotoutuu Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton sääntömääräisen kevätkokouksen ympärille.

Lastenkulttuurin Kevätpäivien teema tänä vuonna on saavutettavuus. Keskiviikkoillan erilaiset työpajat sekä torstaipäivän ohjelmassa Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinoiman Saavutettava Harrastamisen Suomen malli -hankkeen loppuseminaari ja saavutettavuutta edistävien käytäntöjen salamapuheenvuorot johdattelevat katsomaan saavutettavuutta eri näkökulmista. Kaksipäiväinen tapahtuma tarjoaa keskusteluja saavutettavuudesta, vinkkejä käytännön työhön ja aineksia tulevaisuusajattelulle. 

Paikkoja Lastenkulttuurin kevätpäiville on rajoitetusti. Keskiviikon ohjelma on tarkoitettu liiton jäsenille. Torstain ohjelmaan ilmoittautuminen on mahdollista myös muille kuin liiton jäsenille. Muiden kiinnostuneiden ilmoittautuminen avautuu 15.3. erillisellä lomakkeella.

Tervetuloa Lastenkulttuurin Kevätpäiville Tampereelle!

Ohjelma

🕓 Keskiviikko 22.5.

📍 Kulttuuritalo Laikku, Keskustori 4, Tampere

14.00–16.00Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton kevätkokous
(huom! eri paikka)
Paikka: kokoustila Stenvall & etäyhteys (Teams)
Osoite: Monitoimitalo 13, Pellavatehtaankatu 4, Tampere
16.00–16.30Ilmoittautuminen 
16.30–17.00Tervetulosanat ja yhteinen orientoituminen Kevätpäiviin
17.00–17.45Työpaja 1* (valitse työpajavaihtoehdoista)
18.00–18.45Työpaja 2* (valitse työpajavaihtoehdoista)
19.00–20.00Illallinen, eri teemaryhmillä omat pöytänsä
20.00–20.30Yhteinen päätös

* Työpajavaihtoehdot

Voit valita kolmesta (3) työpajasta kaksi (2), joihin haluat mennä. Työpajat valitaan paikan päällä, joten ennakkoilmoittautumista työpajoihin ei tarvita.

💛 Tyttö nimeltä Rehema (demo)

Satuseikkailu Tansaniassa, kulttuurikasvatusta tarinan, liikkeen ja musiikin avulla.

Järjestäjä: Kulttuuriosuuskunta Uulu

💛 Hetken Runo-olohuone -työpaja (demo)

Toiminnallinen, draamallinen työpaja, jossa leikitään monitaiteisesti runoilla ja sanoilla. Hetken Runo-olohuone rakentuu Kunnaksen rakastetuista lastenrunoista, jotka kuljettavat osallistujat seikkailulliselle matkalle kieleen ja mielikuvitukseen. Työpajassa jokainen pääsee runoilemaan itse.

Työpaja on osa Kirsi Kunnas 100 -juhlavuoden ohjelmaa ja pohjautuu Kulttuurikeskus PiiPoon toiminnalliseen Runo-olohuone-näyttelykonseptiin.

Järjestäjä: Kulttuurikeskus PiiPoo

💛 Neurodiversiteetin huomioiminen ja yhdenvertaisuuden vahvistaminen

Esittelyssä Tampereen valtuustoaloitteesta lähtenyt selvitystyö, jonka tuloksena syntyi neurodiversiteetin huomioimisen toimenpidesuunnitelma ja saavutettavuuden tarkastuslista. Kehitystyön pilotti-ryhmässä olivat mukana mm. Kulttuuritalo Laikku ja Sara Hildénin taidemuseo. Puheenvuorossa kerrotaan projektista ja sen tuottamista työkaluista sekä tutustutaan Lastenkulttuurikeskus Rullan nepsy-nurkkaan.

Järjestäjä: Lastenkulttuurikeskus Rulla, Tampereen kaupunki


🕓 Torstai 23.5.

📍 Monitoimitalo 13, Pellavatehtaankatu 4, Tampere

9.00–9.30Ilmoittautuminen, aamukahvi
9.30–10.00Saavutettavuuspäivän avaussanat (Wivi Lönn -sali)
10.00–11.30Saavutettava Harrastamisen Suomen malli -hankkeen loppuseminaari
(Wivi Lönn -sali ja striimaus)

Miksi saavutettavuuden edistäminen on niin vaikeaa?
Pilvi Kuitu, toiminnanjohtaja, Kulttuurikeskus PiiPoo
Kuitu palkittiin viime marraskuussa Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry:n vuoden 2023 taide- ja kulttuurialan asiantuntija -palkinnolla nimenomaan hänen valtakunnallisesti merkittävän ja uraauurtavan kulttuurin saavutettavuuden puolesta tehdyn työn ansiosta.

Saavutettavampi harrastus -suositukset 
Aura Linnapuomi, erityisasiantuntija, Kulttuuria kaikille -palvelu
Kulttuuria kaikille -palvelu on tukenut jo kahdenkymmenen vuoden ajan alan ammattilaisia kulttuuripalveluiden ja -toiminnan saavutettavuuden, moninaisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämisessä kaikkialla Suomessa.

Saavutettavampi harrastus -merkki 
Tetti Tuhkio, hankekoordinaattori, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto
11.30–12.45Lounas (Museoravintola Valssi, museokeskus Vapriikki, Alaverstaanraitti 5)
12.45–14.30Näkökulmia saavutettavuuteen -työpajat (Wivi Lönn -sali)
12.45–13.30Työpaja 1: Moninaisuusagentit
Moninaisuusagentit ovat kokeneita taide- ja kulttuurialan ammattilaisia, joilla on monikulttuurinen tausta, strateginen moninaisuusosaaminen sekä suomalaisen työetiikan tuntemusta. He tarjoavat taide- ja kulttuurialan toimijoille asiantuntijuutensa, ulkopuolisen silmän uusia näkemyksiä sekä käytännöllistä tukea inkluusion toteuttamisessa.
13.30–14.15Työpaja 2: Salamapuheenvuoroja saavutettavuuden edistämisen hyvistä käytännöistä

Kuvailutulkkauksen hyödyntäminen sirkuksessa
Lari Aaltonen, tuottaja, Sorin Sirkus

Lastenkulttuuri Mukana Muutoksissa -hankkeessa
Kirsti Kostamo-Kleemola, hankekoordinaattori, Vamlas ry
Rebekka Harju, Lastenkulttuurikeskus Pyykkituvan kulttuurituottaja, Vantaan kaupunki

Lastenkulttuurikeskus Pyykkituvalla järjestettyjen kehittämistyöpajojen esittely: erityislapsiperheille järjestettiin taiteellisia kehittämistyöpajoja syksyllä 2023 ja toukokuussa 2024, joissa kuultiin osallistujien kokemuksia osallisuudesta ja kulttuuripalveluista. Perheiden kanssa pohdittiin mm. mitä on kulttuurinen hyvinvointi ja kulttuurinen kokeminen merkitsevät heille ja ovatko lastenkulttuurikeskukset saavutettavia ja esteettömiä ihan kaikille lapsille. Työpajoissa edistettiin lastenkulttuuripalveluiden saavutettavuutta osallistujien kokemuksiin perustuen esimerkiksi motorisen toiminnan tuen, toiminnan ohjaamisen tuen ja toiminnan sisältöjen näkökulmasta.

5×2-taidekurssit Helsingissä
Laura Arala, lastenkulttuurin erikoissuunnittelija, Annantalo

Helsingin 5×2-taideopetuksen mallia on toteutettu vuodesta 1987 alkaen. Malli antaa helsinkiläisille alakoululaisille yhdenvertaisen mahdollisuuden löytää polkuja taiteen äärelle ja innostua taiteen tekemisestä positiivisen kokemuksen kautta.
14.15–14.45 Kahvi
14.45–15.15Puheenvuoro saavutettavan taidekasvatuksen tutkimuksesta: Suomen taide- ja kulttuurikasvatuksen observatorio.
15.15–16.00Taiteellista tulevaisuusajattelua
Ilpo Rybatzki, taidekasvattaja, Tulevaisuuskoulu, Lasten ja nuorten säätiö.

Puheenvuorossa tarkastellaan tulevaisuusjattelun perusteita ja pohditaan taidekasvatuksen mahdollisuuksia tulevaisuuskasvatuksessa. Mikä on oma suhteesi tulevaisuuteen? 

Kevätpäivien info ja käytänteet

Osallistumismaksu

Kevätpäiville osallistuminen maksaa liiton jäsenorganisaatioiden työntekijöiltä 30 euroa. Muille osallistujille tapahtumaosallistumisen hinta on 35 euroa. Hinta on sama, osallistuitpa yhden tai kahden päivän ajan. Laskutustiedot kerätään ilmoittautumisen yhteydessä.

Majoittuminen

Mikäli tarvitset majoituksen Lastenkulttuurin Kevätpäiville, hoidathan varauksen hyvissä ajoin. Liitto tarjoaa SOSTE:n jäsenetuna sopimushintaista majoittumista Scandic-hotelleissa varauskoodilla D000030373 (varaus tehtävä verkossa). 

Saatavuus ja hinnat Tampereella 22.-23.5.2024, 1hh

Ruokailut

Lastenkulttuurin Kevätpäivien osallistumismaksuun sisältyy keskiviikkona illallinen noutopöydästä, torstaina aamukahvi, lounas ja iltapäiväkahvi. Ilmoitathan mahdolliset erityisruokavaliot ja allergiat ilmoittautumisen yhteydessä. 

Liikkuminen

Kulttuuritalo Laikku ja Monitoimitalo 13 sijaitsevat molemmat aivan Tampereen keskustassa, kävelymatkan päässä rautatie- ja linja-autoasemista. Liikkua voi myös Tampereen kaupunkiliikenteen linja-autoilla ja raitiovaunulla. Yksittäisen matkalipun voi maksaa liikennevälineessä lähimaksulla. 

Kevätkokous

Lastenkulttuurin Kevätpäivien alussa keskiviikkona 22.5. järjestetään Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton kevätkokous. Kevätkokouksen ilmoittautuminen järjestetään erikseen huhtikuun aikana. Kokoukseen voi osallistua kustakin jäsenorganisaatiosta yksi edustaja. 

Kevätkokous on hybriditilaisuus, eli siihen on mahdollista osallistua Tampereella Monitoimitalo 13:n kokoustila Stenvallissa tai etäyhteydellä. Kaikkien osallistujien tulee ilmoittautua ennakkoon ja varmistaa osallistumisoikeutensa valtakirjalla. Kokousedustajien valtakirjat pyydetään toimittamaan ennakolta liiton hallintosihteeri Elina Jokiselle viimeistään tai esittämään ennen kevätkokouksen alkua liiton koordinaattori Henna Kojolle. 

Tilojen saavutettavuus

Monitoimitalo 13 ja kulttuuritalo Laikku ovat Tampereen kaupungin tiloja. Monitoimitalo 13:n saavutettavuusselosteen löydät täältä: https://www.tampere.fi/nuoret/nuorten-kulttuurikeskus-monitoimitalo-13 ja Laikun saavutettavuusseloste täältä: https://www.tampere.fi/kulttuuritalo-laikku/vieraile/esteettomyys-laikussa

Yhteystiedot

Kevätpäivien ilmoittautumiseen, ohjelmaan ja järjestelyihin liittyviin kysymyksiin vastaa liiton koordinaattori Henna Kojo. Saavutettava Harrastamisen Suomen malli -hankkeen loppuseminaariin liittyviin kysymyksiin vastaa hankekoordinaattori Tetti Tuhkio.

Yhteystiedot löytyvät liiton henkilökunnan yhteystietosivuilta.


Lastenkulttuurin Kevätpäivät liiton verkostoitumis- ja koulutustapahtumana

Lastenkulttuurin Kevätpäivät on vuosittainen lastenkulttuurin verkostoitumis- ja koulutustapahtuma. Kevätpäivät muotoutuu Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton sääntömääräisen kevätkokouksen ympärille. Kevätpäivät järjestettiin ensimmäisen kerran Kotkassa 2017.

Vuosittain vaihtuvat teemat nostavat esille lastenkulttuurin mahdollisuuksia erilaisissa toimintaympäristöissä ja valottavat moniammatillista yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

Kevätpäivien pitopaikka vaihtuu vuosittain, ja niiden järjestämisestä vastaa Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto sekä toisinaan myös joku liiton jäsenorganisaatio yhteistyökumppaneineen.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.