fbpx Hyppää sisältöön

Lastenkulttuurin juhlaviikko

Viikko täynnä lastenkulttuurin tapahtumia ja juhlaa paikasta riippumatta

Valtakunnallista Lastenkulttuurin juhlaviikkoa vietetään joka vuosi. Tänä vuonna juhlaviikkoa vietetään 13.–19.5.2024. Juhlaviikon aikana juhlitaan lastenkulttuuria ja nautitaan lastenkulttuurin tarjonnasta kaikkialla Suomessa.

Lastenkulttuuri on tärkeää ja merkityksellistä tänään ja tulevaisuudessa, siksi kutsumme sinut mukaan juhlimaan lastenkulttuuria kanssamme! 

Lastenkulttuurin juhlaviikko on kaikkien juhla!

Juhlaviikkoa voi viettää osallistumalla viikon aikana järjestettävään ohjelmaan kaikkialla Suomessa tai juhlia sitä omalla tavalla koulussa, päiväkodissa, kirjastossa, taidemuseossa, harrastuksessa tai kotona.

Juhlaviikon virallisen ohjelman tuottavat Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton jäsenet ja yhteistyökumppanit ympäri Suomen, mutta lastenkulttuurin tapahtumia on tarjolla viikon aikana myös muutenkin. Ohjelma on suunnattu lapsille, nuorille ja perheille. Suurin osa tapahtumista on maksuttomia.

Alla olevasta linkistä pääset Lastenkulttuurin juhlaviikon virallisille sivuille, josta näet viikolla tarjottavaa ohjelmaa. 👇

On suuri ilo, että toukokuussa juhlitaan kokonaisen viikon ajan yhdessä lastenkulttuuria. Kulttuurikasvatuksen ja taiteen merkitys tuodaan näkyväksi lasten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukena!

Kulttuurituottaja Hanna Nyman
Vantaan kaupunki / kaupunkikulttuurin ja hyvinvoinnin toimiala
Lasten ja nuorten kulttuuripalvelut / Lastenkulttuurikeskus Pessi

Lastenkulttuuri on tärkeämpää kuin koskaan!

Lastenkulttuurin keskiössä on lapsi, hänen maailmansa ja paikkansa yhteiskunnassa. Siksi Lastenkulttuurin juhlaviikolla ei ainoastaan tuoda lastenkulttuurin tapahtumia ja toteuttajia esille, vaan tehdään myös lasten ja nuorten taidetta ja kulttuuriin osallistumista näkyväksi.

Viimeaikaiset säästötoimenpiteet ja leikkaussuunnitelmat kohdistuvat sekä nuoriin että kulttuuriin. Näin ei saisi olla, koska lastenkulttuuri on yhteiskunnan ja yksilön hyvinvoinnin merkittävä edistäjä. Lastenkulttuuri edistää lasten ja nuorten hyvinvointia tarjoamalla turvallisia kokemisen ja tekemisen ympäristöjä. Niissä voi kohdata ravistelevia yllätyksiä, syventyä ja samaistua toisten näkökulmiin, huomata eroja ja löytää myös omia vahvuuksia. Taide voi auttaa omien tunteiden tunnistamisessa ja sanoittamissa. Taidetoiminnan kautta avautuu moniaistisia keinoja esimerkiksi hankalan tai vaikean tilanteen aukaisemiseen ja helpottamiseen. Taidetoiminnalla on todettu olevan myös lukutaitoa, ongelmanratkaisukykyä ja vuorovaikutustaitoja kehittäviä sekä syrjäytymistä ehkäiseviä vaikutuksia.

Lapsille ja nuorille on tärkeää tulla kuulluksi ja nähdyksi sekä tuntea itsensä hyväksytyksi ja arvostetuksi. Itseilmaisu taiteen eri keinoin on merkityksellistä osallisuutta jokaiselle lapselle ja nuorelle.

Jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla oikeus taiteen tekemiseen ja kokemiseen asuinpaikkaan ja varallisuuteen katsomatta. 

”Jos nyt jotain, niin lapsia ja lastenkulttuuria pitää juhlia! Koko Suomi on täynnä upeita lastenkulttuuritekoja. Taide ja kulttuuri kasvattavat, vahvistavat luovaa ajattelua sekä antavat lapsille mahdollisuuden tulla näkyväksi omana itsenään”

Johanna Kallioaho
Lasten kulttuurikeskus Auroran vastaava, Espoon kaupunki

Ole mukana juhlaviikon somessa!

Voit seurata juhlaviikkoa myös somessa tai osallistua siihen mukaan esimerkiksi kertomalla miten teillä juhlitaan lastenkulttuuria. Muista käyttää hästägiä #lastenkulttuurinjuhlaviikko ja voit tägätä mukaan myös Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton @lastenkulttuuri.

Ota seurantaan 👉 Lastenkulttuurinjuhlaviikon tapahtumasivu Facebookissa

Voit käyttää somessa juhlaviikon visuaalisia kampanjakuvia. Myös instagram-tarinoissa on käytössä juhlaviikon tarra (giphy) hakusanalla ”juhlaviikko”.

Nähdään Lastenkulttuurin juhlaviikolla 13.–19.5.2024!

Lisätietoja: 
Hanna Nordström, viestintäkoordinaattori
044 368 1824
hanna.nordstrom@lastenkulttuuri.fi

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.