fbpx Hyppää sisältöön

Kiertonäyttelyt kaikki

Kulttuuritalo Lilla Villan

Teatterinukkenäyttely Miksi mörkö hymyilee?

Näyttelyssä tutustutaan satuihin ja tarinoihin, joista on tehty nukketeatteriesitys. Teatterinuket ovat upeita taideteoksia, joita on hyvin kiinnostava katsella. Jokaisella nukentekijällä on oma tunnistettava kädenjälkensä ja näyttely tuo myös esille tätä hienoa teatterikentän osaamisalaa. Näyttely koostuu siis jo eläkkeelle siirtyneistä teatterinukeista sekä muutamista uusista, näyttelyä varten rakennetuista nukeista. Jokaiselle tarinalle rakennetaan oma visuaalinen ympäristö näyttelytilaan. Tarinoihin voi itsenäisesti tutustua esillä olevien kuvakirjojen kautta.

Näyttely on kaksikielinen ja siksi kaikki sadut ja kyltit on esillä suomeksi ja ruotsiksi. Mukana kulkee myös pieni nukketeatterinäyttämö, jossa näyttelyssä vierailija pääsee näyttelemään marionettinukeilla, käsinukeilla ja sorminukeilla. Kokonaisuuteen kuuluu Petter Korkmanin säveltämä äänimaisema. Opastukset syventävät näyttelykokemusta.

Kohderyhmä: Päiväkodit, peruskoulu, perheet, erityisryhmät

Näyttelyn kokoluokka ensisijaisesti: M (keskikokoinen)

Näyttelyn tuottaja: Kulttuuritalo Lilla Villan, Sipoo, toiminnanjohtaja Petri Pöyhönen (petri.poyhonen(a)lillavillan.fi)

Miksi mörkö hymyilee? lisätietolomake (PDF)

Kuvaaja: Laura Karén

Kulttuuritalo Valve

Unikudelmia

www.unikudelmia.fi

Unikudelmia on elämyksellinen näyttelymaailma, joka kertoo yli kolmenkymmenen suomalaisen kirjan tarinoita. Kirjoista vanhin on Marjatta Kurenniemen vuonna 1947 julkaistu Unikon satuja ja kaikkein uusin oululaisen Satu Alajoen keväällä 2017 ilmestynyt Valon sankari. Näyttelyn kirjallinen kudelma kurkottelee 70 vuoden taakse, ja mukana on teoksia ihan jokaiselle: on kuvakirjoja, satuja, kuvakertomuksia, novelleja, romaaneja ja tietoa. Pääpaino on lasten- ja nuortenkirjallisuudessa, mutta mukana on myös unista aikuisten proosaa.Unikudelmia-näyttelyssä on esillä myös mielenkiintoinen kattaus suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia, joista osa on saanut inspiraationsa näyttelyn kirjoista. Kirjallisuuslähtöisen näyttelymaailman kaikilla pienillä ja suurilla esineillä ja yksityiskohdilla on omat tarinansa, jotka löytyvät näyttelykirjallisuudesta. Valveen sanataidekoulun jokaiseen 31 kirjaan tuottama sanataideharjoitusmateriaali on vapaasti kaikkien käytettävissä.

Kohderyhmä: Päiväkotiryhmät, peruskoululuokat, perheet, harrastusryhmät (kuva- ja sanataide, käsityö)

Näyttelyn kokoluokka ensisijaisesti: L (suuri)

Näyttelyn tuottaja: Kulttuuritalo Valve, Oulun kaupunki, Katri Tenetz, katri.tenetz (at) ouka.fi

Unikudelmia-näyttelyn lisätietolomake (pdf)

Kuva: Juuso Haarala
Kuva: Juuso Haarala

Minä tykkään nyt

www.minatykkaannyt.fi

Minä tykkään nyt on elämyksellinen taidemaailma, jossa sukelletaan tunteisiin turvallisesti ja mielikuvituksen voimalla. Moniaistinen taideseikkailu perustuu Eppu Nuotion ja Liisa Kallion samannimiseen kirjaan, johon Anna Anttonen ja Kati Inkala ovat valmistaneet sanataidetehtävät. Näyttelyssä on mahdollisuus lueskella kirjavan ilon keskellä, tykätä täydellisillä treffeillä, punnita surun helminauhoja ja kokeilla runoilijan ja kuvittajan työtä itse.

Kohderyhmä: Päiväkotiryhmät, peruskoululuokat, perheet, harrastusryhmät (kuva- ja sanataide, käsityö)

Kokoluokka ensisijaisesti: L (suuri)

Näyttelyn tuottaja: Kulttuuritalo Valve, Oulun kaupunki, Katri Tenetz, katri.tenetz (at) ouka.fi

Minä tykkään nyt -näyttelyn lisätietolomake (pdf)

Kuva: Ari Halonen

Porin lastenkulttuurikeskus

Ryömi, konti – Viesti vauvuudesta

Näyttely on kontattava tilateos ja erityisesti vauvoille ja vauvaperheille suunnattu elämystilallinen kokonaisuus. Näyttelytilaan ryömitään tai kontataan vauvaoven kautta. Seinälle projisoidun videon vauvojen kohtaamiset ja liikeradat jatkuvat lattialle rakentuvassa veistostossa. Veistokset ovat tyynymäisiä teoksia, joiden päällä voi kontata ja liikkua. Niiden pinnalla olevat viivat muodostavat vauvan liikeradan ja niissä on kosketustuntuman antavia ja ääniä tuottavia materiaaleja. Reitit perustuvat alle 1-vuotiaiden vauvojen liikkeisiin Vauvojen värikylpy -työpajassa.

Näyttelyn taiteilijat (Annina Cerón, Kirsi Jaakkola, Sanna Pajunen-Kyynäräinen, Annukka Olli, Päivi Setälä, Veijo Setälä) ovat kuvataiteilijoita, jotka työskentelevät Porin lastenkulttuurikeskuksessa ja tekevät näyttelyn osin osana työtään. Näyttely on toteutettu yhteisesti pohtien jaetun tekijyyden ja yhteisöllisen työskentelyn mahdollisuuksia. Yhteisönä on taiteilijoiden yhteinen työpaikka.

Kohderyhmä: Vauvat, vauvaperheet

Kokoluokka ensisijaisesti: M (keskikokoinen)

Näyttelyn tuottaja: Porin lastenkulttuurikeskus, Porin taidemuseo, Eteläranta, 28100 Pori

Ryömi, konti -näyttelyn lisätietolomake (pdf)

Kuva: Kirsi Jaakkola / Porin lastenkulttuurikeskus

Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut, Lastenkulttuurikeskus Rulla

Metsänpeitto

Rullan toiminnallinen kiertonäyttely kertoo tarinoita myyttisestä suomalaisesta metsästä. Näyttely pohjautuu suomalaiseen kansanperinteeseen ja sen kantava teema on, miten ihmiset ennen näkivät ja kokivat ympäröivän maailman. Tarinoiden tarkoitus on innostaa kaikkia leikkimään ja mielikuvittelemaan metsässä. Metsä on aluksi vain tavallinen metsä, mutta paljastuu, että siellä asuu erilaisia eläimiä ja taruolentoja. Näyttelyssä vierailijat muuttuvat metsän asukkaiksi ja pääsevät käymään metsänpeitossa, haltioiden ja maahisten salaisessa maailmassa. Vierailijat näkevät taivasta kannattelevan ikiaikaisen maailmanpuun, tasapainoilevat suon pitkospuilla ja istahtavat metsälammen sammaleisille kiville. Näyttelyn tavoitteena on herätellä lapsen uteliaisuutta luontoa kohtaan ja saada lapsi ajattelemaan luonnon merkitystä ihmiselle. Tarinoilla herätellään lapsen kiinnostusta perinteitä, tarustoa ja historiaa kohtaan.

Kohderyhmä: 0-10-vuotiaat, sopii kaikenikäisille, myös erityistä tukea tarvitseville lapsille ja ryhmille

Kokoluokka ensisijaisesti: L (suuri)

Näyttelyn tuottaja: Lastenkulttuurikeskus Rulla, johtava koordinaattori Marianna Lehtinen, marianna.lehtinen (at) tampere.fi

Metsänpeitto-näyttelyn lisätietolomake (pdf)

Kuva: Teemu Keskinen

Esittelyvideo

Lastenkulttuurikeskus Pessi ja Toteemi

Tuntupolku

Tuntupolku on elämystila, joka luo mahdollisuuden lapsen ja aikuisen vuorovaikutukselle. Tuntupolku jakautuu neljään väritilaan, jotka ovat saaneet alkuideansa vuodenajoista. Tuntupolun varrella on mm. värikylpytyöpajoista tuttuja virikemateriaaleja. Tuntupolku tarjoaa vauva- ja taaperoikäisille kokemuksia erilaisten pintojen, tuntujen, materiaalien ja värien parissa. Pienelle ihmiselle moni sellainen, mikä on meille aikuisille perin tuttua, on ihmeellistä ja kiinnostavaa. Tuntupolku on visuaalisesti kaunis tila, jonka taiteellisesta suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Heli Arvilommi.

Kohderyhmä: 0-3-vuotiaat aikuisen kanssa

Kokoluokka ensisijaisesti: M (keskikokoinen)

Näyttelyn tuottaja: Lastenkulttuurikeskus Pessi, p. 040 525 2166

Tuntupolku-näyttelyn lisätietolomake (pdf)

Kuva: Lastenkulttuurikeskus Pessi

Lue minut

Lue minut -näyttely on oodi kirjoille, tarinoille ja inspiroitumiselle. Toiminnallisessa näyttelyssä pääsee lepäämään kirjapatjalla, seilaamaan ja haaksirikkoutumaan ja avaamaan salaisuuksien kaapin sekä inspiroitumaan minimaailmoista äänimaailman lomassa.

Lue minut -näyttelyn käsikirjasto, kirjakello ja tarinalaatikot vievät kirjojen ja tarinoiden keksimisen ja kuuntelun maailmaan. Näyttely on suunnattu 7-14- vuotiaille. Näyttelyyn kuuluu opastaulut sekä erillinen pedagoginen materiaali, jossa on ideoita myös jatkotehtäviin koulussa tai kotona.

Näyttely perustuu kuvittaja Sanna Pelliccionin ideoimaan samannimiseen kirjaan, jonka kuvituksiin Siri Kolu on tehnyt tekstit ja inspiraatiotehtävät sanataideharjoituksineen. Visuaalisen suunnittelijan Sanna Pelliccionin ja Lastenkulttuurikeskus Pessin lisäksi näyttelyssä on useita yhteistyötahoja, kuten Tampereen lastenkulttuurikeskus Rulla, Valveen sanataidekoulu, Vantaan sanataidekoulu ja Stadian ammattiopisto.

Kohderyhmä: Ala- ja yläkouluikäiset

Kokoluokka ensisijaisesti: M (keskikokoinen)

Näyttelyn tuottaja: Vantaan kulttuuripalvelut / Lastenkulttuurikeskus Pessi, p. 040 525 2166

Lue minut -näyttelyn lisätietolomake (pdf)

Kuva: Sanna Pelliccioni

Metsän ovi raollaan

Metsän ovi raollaan -elämysnäyttely pohjautuu kotimaisten lasten- ja nuorten kirjailijoiden teoksiin. Se vie kävijänsä sanataiteelliselle seikkailulle metsän syvyyksiin, jossa voi kohdata metsän lumoavia haltijoita sekä ilkikurisia kummajaisia.

Lisätietoja Lastenkulttuurikeskus Pessin ja Toteemin kiertonäyttelyistä: kulttuurituottaja Mirva Aalto, mirva.aalto (at) vantaa.fi, p. 040 5252166

Sagalundin lastenkulttuurikeskus

1950-luvun leikkipaketit – 1950-tals lekpaketer

Nukketeatterileikki

Tässä nukketeatterissa voi esittää klassikkosadun tai tehdä ihan ikioman näytelmän. Sis. kulissin (k. 140cm), nuket ja sadun.

Puotileikki

Kivijalkalkapuodissa voi markalla ostaa ja myydä herkkuja.

Sis. puodin (k. 120cm), tuotteet ja asusteet.

Sairaalaleikki

Tässä sairaalassa vauva syntyy ja saa hyvää hoivaa: pieni hoitaja keksii avun vaivaan kuin vaivaan.

Sis. sisustuksen, nuket ja vaatteet.


Leka dockteater

I dockteater kan man visa en klassisk saga eller ett alldeles eget skådespel. Inkl. kuliss (h. 140cm), dockor och saga.

Leka butik

I matbutiken kan man köpa och sälja godsaker för en mark. Inkl. butik (h. 120cm), produkter och kläder.

Leka BB

På detta sjukhus föds det en baby som får god vård: den lilla sköterskan ger medicin till sjukdom som sjukdom. Inkl. inredning, dockor och kläder.

Lue lisää blogipostauksesta, täältä.

Kohderyhmä: 3-10 vuotiaat

Kokoluokka ensisijaisesti: S

Näyttelyn tuottaja: Sagalundin lastenkulttuurikeskus

Lisätietolomake

Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX

Pääjalkaisia ja prinsessoja

Kuvaaja: Sarina Pulkka

Pääjalkaisia ja prinsessoja on lasten piirustuksiin perustuva näyttely. Näyttely sisältää piirustuksia ja niiden pohjalta ommeltuja leluja. Osallistavassa näyttelyssä voi järjestää työpajoja, joissa ommellaan itse leluja omien piirustusten pohjalta.

Kohderyhmä: Kaikenikäiset, ompelu aikuisen kanssa

Kokoluokka ensisijaisesti: S

Näyttelyn tuottaja: Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX

Lisätietolomake

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko kuulla lastenkulttuuriin liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista, hankkeista, vinkeistä ja materiaaleista? Lastenkulttuurin uutiskirje ilmestyy joka toinen kuukausi ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.